Klass 2-varning råder i Halland, Skåne utom Österlen, västra Kronobergs län samt både Öland och Gotland. Stormbyar på runt 25 meter per sekund väntas dra in under kvällen. Foto: TT/Arkiv

Varning för stormen Alexander trappas upp

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli ett stormigt Luciafirande, när yrvädret Alexander drar in över Sydsverige. SMHI har utökat sina varningar för stormen, och räddningstjänsten uppmanar medborgare att plocka in alla lösa föremål och förbereda sig på strömavbrott under natten.

I morgon kommer Lucia vitklädd med ljus i hår, men redan i natt dyker Alexander upp med regn, snö och stormbyar. Den namngivna stormen väntas slå hårt mot södra Sverige under fredagskvällen.

SMHI har utökat sina tidigare varningar, och klass 2-varning råder i Halland, Skåne utom Österlen, västra Kronobergs län samt både Öland och Gotland. Stormbyar på runt 25 meter per sekund väntas dra in under kvällen.

Stormen Alexander

I flera län i södra och mellersta Sverige har klass 1-varningar för hårda vindar och snöfall utfärdats. Men prognoserna är osäkra.

– Det här lågtrycket har en osäker bana under dagen. Det är därför vi valt att utöka varningarna, säger meteorolog Sandra Andersson vid SMHI.

Räddningstjänsten: Plocka in lösa föremål

På sin hemsida tipsar Räddningstjänsten Syd om att antingen ta in eller surra fast lösa föremål i trädgårdar och på uteplatser och balkonger, samt se över byggnadsställningar och andra tillfälliga konstruktioner.

– Vi säger att folk ska plocka in lösa föremål och ha lite ficklampor och annat hemma så man klarar sig om det blir strömavbrott, berättar Torbjörn Krokström vid Räddningstjänsten Syd.

Det är också bra att se till att båtar är väl förtöjda så de inte slits loss om det blåser hårt. Om möjligt ska man hålla sig inne under en storm för att inte skadas av föremål som blåser omkring.

Halmstad minns Gudrun

I Halmstads hamn rustar man inför stormen. En 300 meter lång vall av containrar ska skydda kajområdet från att svämma över.

– Kajen är högre än hamnen, det gör att det blir som ett badkar och vattnet inte kan rinna tillbaka, berättar Carl-Henrik Hägg vid Halmstad Hamn.

Vattennivån väntas stiga med en meter på vissa ställen längs Hallandskusten när stormen drar in i kväll. Stormen Gudrun år 2005 drabbades hamnen i Halmstad väldigt hårt – över 1 600 importbilar värda mer än 300 miljoner kronor förstördes av vattenmassorna.

Tågtrafiken riskerar slås ut

SJ varnar på sin hemsida för att ovädret kommer att påverka tågtrafiken till och från Småland och Skåne samt Västkustbanan. Vissa tågbanor kommer att stängas av och på andra sträckor kommer tågen att gå med sänkt hastighet. Resenärer som köpt biljett på vissa sträckor erbjuds att boka om eller att sälja tillbaka sin biljett.

Till havs varnar SMHI för mycket lågt vattenstånd i Öresund och i sydvästra Östersjön. Stormvarningar har också utökats till södra och mellersta Östersjön. Stormvindar väntas även i Bälten i Danmark samt i Kattegatt.

SMHI beräknar att Alexander avtar under lördagen.

FAKTA: SMHI:s varningar

  • Klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.
  • Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på internet, radio eller tv.
  • Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på internet, radio eller tv.

Läs mer och se aktuella varningar på SMHI:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Alexander

Mer i ämnet