Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skyfallet i Gävle 17 augusti slog rekord. Om utsläppen fortsätter att öka kraftigt kan översvämningar bli dubbelt så vanliga enligt SMHI. Foto: SVT

Dubbel risk för översvämningar med höga utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Ett varmare klimat gör att skyfall kommer att bli vanligare i framtiden. Nya högupplösta modelleringar från SMHI visar att de även kommer att bli mer intensiva. Och om utsläppen fortsätter att öka kraftigt riskerar översvämningar som den i Gävle att bli dubbelt så vanliga.

SMHI har tidigare bedömt att risken för skyfall kommer att öka i Sverige. Men nya mycket mer detaljerade modelleringar har nu gjort forskarna ännu säkrare.

Om utsläppen fortsätter att öka kraftigt kan skyfallen bli 40 procent mer intensiva vid seklets slut än idag. Det betyder kraftigt ökade mängder regn. Hydrologiska modeller som simulerar vattnets väg ut i sjöar och hav, visar att översvämningar i så fall kan bli dubbelt så vanliga.

– Det som nu händer var tionde år skulle i så fall hända vart fjärde eller femte, säger Jonas Olsson, forskningsledare på SMHI.

Säker koppling

Tidigare i augusti slog FN:s klimatpanel fast att risken för extremväder som skyfall och värmeböljor kommer att bli vanligare och att det beror på människans utsläpp. Att skyfallen blir värre över Nordeuropa var klimatpanelen särskilt säker på. Ett varmare klimat ger mer vattenånga och mer energi i atmosfären.

– Det är en väldigt tydlig koppling där mellan uppvärmning och just vatten i atmosfären, och därmed skyfallsrisk, säger Jonas Olsson.

Utsläppen avgör hur illa det blir

Det är svårt att modellera skyfall. De är oförutsägbara, lokala och kortvariga. Tidigare modeller bröt ner Sverige i rutor om 100 kvadratkilometer och ett dygn. De nya räknar med 10 km2 och analyserar varje timme. Det gör dem mycket mer träffsäkra men analyserna blir omfattande. Varje körning i superdator tar flera månader. Hittills har SMHI bara räknat på ett värstascenario och resultaten är därför preliminära.

Hur mycket värre det blir beror även på hur stora utsläppen blir. Lägre utsläpp gör att skyfallen inte ökar lika mycket.

– Det är förhoppningen och så bör det bli.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet