Demokraterna nu största parti i Göteborg enligt väljarbarometer Foto: SVT

Västlänksmotstånd väg till framgång

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs politiska karta håller på att ritas om. Det nya partiet Demokraterna är enligt en färsk opinionsundersökning på väg att bli Göteborgs största parti med dryga 18 procent av rösterna.

 – Mycket glädjande, säger Martin Wannholt, Demokraterna.

Det är Sifo som i samarbete med GP som låtit utföra en lokal väljarbarometer. Inga av förändringarna sägs vara statistiskt säkerställda, men enligt Sifo går det att konstatera ställningen mellan de fyra största partierna, och det innebär att Västlänksmotståndarna Demokraterna är på väg att kunna bli Göteborgs största politiska parti.

(V) ikapp (S)

I väljarbarometern får samtidigt Moderaterna dryga 16 procent medan Socialdemokraterna med sina dryga 14 procent håller på att bli omsprungna av Vänsterpartiet som också de hamnar på 14 procent.

Val 2018 – #dinröst

Rödgröna störst

Västlänksmotståndarna Demokraterna, Vägvalet och SD har i undersökningen ett stöd på 31 procent och är större än Allianspartierna som får ett stöd på när 30 procent av de tillfrågade. De rödgröna är fortfarande störst med sina dryga 34 procent.

Så gjordes undersökningen

Enligt GP är väljarbarometern gjord i en slumpmässigt utvald webbpanel, där 1 155 röstberättigade göteborgare i åldrarna 18–79 år tillfrågats om vilket parti de skulle rösta på i dag. 14,6 procent av de tillfrågade uppgav att de var osäkra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet