Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Michael Jansson/SVT

Små kärnkraftsreaktorer lockar Vattenfall – men frågetecken finns

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall stängde två kärnkraftverk i Ringhals – det skulle bli för dyrt att uppgradera dem. Men en ny teknik med små modulära kärnkraftsreaktorer kan ge både billigare och mer lönsam elproduktion. Nu hoppas energijätten på en lagändring.

Vattenfall menar att nya små kärnkraftreaktorer, så kallade SMR, kan ge billigare lönsam elproduktion. Och håller SMR-tekniken vad den lovar vill företaget se en lagändring för att möjliggöra ny kärnkraft på fler ställen i Sverige.

Vattenfall stängde två kärnkraftverk i Ringhals – det skulle bli för dyrt att uppgradera dem. Nu säger man att små SMR-reaktorer kan ge konkurrenskraftig el från ny kärnkraft.

– Vi tror på den här tekniken. Får man upp volymerna i serietillverkning tror jag det inverkar positivt både på kostnader och byggtid, säger Desirée Comstedt, chef för Vattenfalls affärsutveckling kärnkraft.

Vill se lagändring

SMR:er, små modulära reaktorer, betyder kärnkraftverk på upp till 300 MW – en fjärdedels effekt av en stor reaktor. Och en teknik där serietillverkning i fabrik skall ge monteringsfärdiga reaktorer till billigare pris.

SMR:er finns ännu inte i drift, men Vattenfall talar ändå om att ändra svenska lagar. Enligt miljöbalken får man i dag bara bygga kärnreaktorer där det redan finns kärnkraftverk – och totalt max 10 reaktorer i landet.

– Ska man utnyttja hela potentialen i SMR, så tror jag man ska titta på lagstiftningen och utöka vart de kan placeras. SMR kan kopplas in direkt i processindustrier och också producera vätgas. Det vore synd att inte nyttja det, om man tittar på SMR-teknik i Sverige, säger Desirée Comstedt.

Men ännu finns stora frågetecken. Vattenfall menar att konkurrenskraftigt pris bygger på serieproduktion, där tillverkare får tillräckligt många beställningar av samma modell. Och att till exempel EU hittar en enklare gemensam process för godkännande av reaktorer. Där är vi inte i dag.

Sverige behöver inte skynda

Flera länder har visat stort intresse för SMR:er Längst har man kommit i Kanada som beställt sex SMR-reaktorer, där den första ska vara i drift 2028. 

Desirée Comstedt menar att Sverige inte behöver skynda, utan kan följa utvecklingen och se vilka modeller och vilka kostnader som kommer gälla, innan eventuella beslut. 

– Utvecklingen går rasande fort, vi har sett länder som kraftsamlat för att få in SMR:er i sina elsystem. Jag tror vi kan se sådana i drift till 2030. 

”Måste sluta tala om antingen eller”

Desirée Comstedt framhåller att SMR:er är mer flexibla än stora reaktorer och därför passar bättre i elsystem med mycket vindkraft.

Vattenfall har varit ganska försiktiga i kärnkraftsdebatten, men nu skickar man fram en chef som öppet förordar mer ny kärnkraft i Sverige.

– Vi måste sluta tala om antingen eller när det gäller elproduktion. Vi kommer behöva mer vindkraft, vattenkraft men också mer kärnkraft och solenergi. Det är jag övertygad om, säger Desirée Comstedt.

Fakta: SMR

  • SMR betyder ”small modular reactor”. 
  • Effekten brukar vara cirka 300 MW, en fjärdedel av de stora reaktorer som finns i Forsmark och Ringhals.
  • Det finns olika modeller och tekniker. De som ligger närmast produktion använder en moderniserad lättvattenreaktorer av samma grundtyp som finns I svenska reaktorer idag. Men det finns bolag som utvecklar SMR:er med tryckvattenreaktorer eller generation 4, med teknik där man kan återanvända bränsle från dagens reaktorer,och få betydligt mindre avfall i slutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.