Foto: Michael Sohn/TT

Vattenfall satsar för att nå klimatmålen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Vattenfall vill bygga fjärrvärmenät i London. Vid 2040 räknar statliga energijätten med att förse omkring en halv miljon bostäder, kommersiella och allmänna lokaler med grön värme.

Vattenfall vill sänka verksamhetens koldioxidutsläpp från 2030 och framåt som en del i att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål. En del i deras mål innebär att fasa ut kolanvändningen.

På tisdagen meddelar det statliga energibolaget att de vill bygga ett nytt fjärrvärmestystem i London för att minska växthusgasutsläppen. Många brittiska hem värms i dag med naturgas och uppvärmningen beräknas stå för en femtedel av landets totala växthusgasutsläpp.

Men landets regering presenterade nyligen en stor satsning på just utbyggnad av fjärrvärmenät de kommande åren, på omkring 270 miljoner pund (3,2 miljarder kronor). Antagligen kan Vattenfalls projekt i London därmed komma att omfattas av statligt stöd.

Vill använda låg- eller nollutsläppskällor

Bygget beräknas inledas i sydöstra London 2022, och ska ske i tre faser. 2024 ska 10 500 bostäder vara uppkopplade till nätet och 2030 ska 75 000 hem värmas av det, för att tio år senare vara fullt utbyggt.

Vattenfall räknar med att använda låg- eller nollutsläppskällor som jordvärme och överskottsvärme från industrier.

I dag finns 14 000 fjärrvärmenät i Storbritannien, som förser omkring 480 000 kunder med värme. Det är dock bara två procent av Storbritanniens efterfrågan, en siffra som regeringen hoppas kunna öka till 18 procent till år 2050.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer