Vattenfalls brunkolkraftverk i Welzow, Brandenburg. Nu har Vattenfall slutfört försäljningen av sina tyska brunkolstillgångar. Foto: AP/TT

Vattenfall slutför brunkolsaffären

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan blev det klart att EU godkänner affären och nu har Vattenfall slutfört försäljningen av sina tyska brunkolstillgångar till den tjeckiska energikoncernen EPH, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Vattenfall har haft cirka 16.000 anställda i Tyskland men i och med försäljningen av brunkolstillgångarna i princip halveras bolagets personalstyrka i landet.

Vattenfall har tvingats skriva ner värdet på de tyska tillgångarna med totalt 30 miljarder kronor. Enligt bolaget skulle nedskrivningarna ha blivit väsentligt större om man behållit verksamheten.

Affären har varit omstridd, bland annat av miljöaktivister som hellre hade sett att Vattenfall hade avvecklat verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet