Michael Kucera, nyhetschef för SVT Nyheter Online. Till höger Ida Gabrielsson (V). Foto: Jan Danielsson/SVT, Claudio Bresciani/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nyhetsbloggen: Vem sa vad i Maktspelet?

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s uppmärksammade och hyllade dokumentär Maktspelet följer SVT:s team partitopparna i Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet bakom kulisserna under flera månader. Den ger unika inblickar i hur partierna resonerar och fungerar under valrörelsen, valkvällen och efter valet.

SVT-teamet hade mycket stor access till båda partierna och filmade allt. Det fanns en överenskommelse om att partierna kunde säga till om att få diskutera en fråga i enskilt rum och att inspelningen då skulle avbrytas.

Som alltid vid en dokumentärinspelning är målet att ha ett unikt material vid publiceringen. För att få det krävs ett förtroende mellan teamet och partierna – så går det till vid en dokumentär inspelningen och vi är tacksamma över den öppenhet de båda partierna visade. Överenskommelsen mellan SVT och partierna var att materialet skulle publiceras i december. Det är dock alltid SVT som styr över sitt material och det finns nyheter av sådan dignitet att de måste publiceras.

I en uppmärksammad sekvens filmad på Vänsterpartiets kansli hörs någon säga: ”Vilka jävla fittor alltså”. En upprörd kommentar till Socialdemokraternas agerande i talmansomröstningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frustrationen inom V kulminerade i samband med talmansvalet – och ilskan riktades mot S. Foto: Kalle Segerbäck/SVT

”Skyddar inte partiföreträdare”

Vi valde att publicera klippet eftersom det visar hur språkbruket kan vara i Vänsterpartiet i ett upphettat läge. Ida Gabrielsson, som var den som yttrade orden, var inte medveten om att vi filmade i lokalen vid det här tillfället och hon var heller inte i bild.

Vi publicerade händelsen men inte namnet på Ida Gabrielsson. Beslutet att inte publicera hennes namn går att diskutera. Som ansvarig utgivare tyckte jag inte att namnet var det centrala utan att händelsen i sig var det väsentliga. Men jag borde ha insett sprängkraften i just detta uttalande och det är mitt ansvar att Ida Gabrielssons namn skulle framkommit.

När nu diskussionen kommit att handla om namnet istället för dokumentärens innehåll så har vi ingen anledning att hemlighålla något. Och nog är det tydligt för alla som tittar på Maktspelet. SVT skyddar inte höga partiföreträdare.

I en kommentar till Expressen skriver Ida Gabrielsson:

”Det var förstås dumt sagt och jag ska vårda mitt språk bättre framöver. Det är ett nyårslöfte.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet