Halimo Nuur tror att informationen från politiker och myndigheter har nått fram, men att det snarare handlar om att tillgängliggöra vården på ett annat sätt när det kommer till dessa grupper.

Verksamhetchef i Rosengård: ”Tror många kommer att vilja vaccinera sig”

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinationsgraden är lägre bland utrikes födda än bland svenskfödda. Halimo Nuur är verksamhetschef på kulturföreningen Wadajir i Rosengård i Malmö. Hon menar att en viktig åtgärd för att nå ut till fler är att göra vården mer lättillgänglig.

– Jag tror att det är många som kommer att vilja vaccinera sig framöver, men att de är rädda för att ta första sprutorna, säger Halimo Nuur i SVT:s Morgonstudion.

Varför vaccinationsgraden bland utrikes födda är mycket lägre är i nuläget svårt att svara på.

Men Halimo Nuur på den ideella kulturföreningen Wadajir konstaterar i Morgonstudion att vaccineringen mot covid-19 har pågått under förhållandevis kort tid, och att det är viktigt att inte dra förhastade slutsatser kring vaccinationsviljan.

– Jag tror att det är många som kommer att vilja vaccinera sig framöver men att de är rädda för att ta första sprutorna, och kanske väntar på hur det ser ut i övriga samhället.

Fler bokningsmöjligheter och mer information

Hon tror att informationen från politiker och myndigheter har nått fram, att det snarare handlar om att tillgängliggöra vården på ett annat sätt när det kommer till dessa grupper.

– I stället för att använda bank- id kanske skapa en linje dit man kan ringa och boka vaccination, eller till och med finnas på plats för att svara på de här frågorna som folk har, säger Halimo Nuur.

Samtidigt får Folkhälsomyndigheten nu kritik för att man gjort för lite för att nå hela befolkningen. Och Ahmed Abdirahman, grundare av stiftelsen The Global Village, säger till SVT Nyheter att man behöver jobba på alternativa sätt för att nå ut med information.

Hör vad Halimo Nuur har att säga om vaccineringsarbetet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.