Verksamhetschefen: ”För oss är det lika mycket som i våras”

Uppdaterad
Publicerad

Coronautvecklingen i Uppsala är djupt oroande – och läget förvärras snabbt. Det säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken Akademiska sjukhuset.

– För oss är det nu lika mycket som i våras, säger han.

Smittspridningen ökar kraftigt i Europa och nu fortsätter den upp i Sverige. Det gäller särskilt i Örebro, Stockholm och Uppsala. Enligt Folkhälsomyndigheten beror spridningen på de sociala kontakterna.

Hur skulle du beskriva läget?

– Jag tycker att utvecklingen är djupt oroande. Vi ser nu en situation närmast dagligen där patienter kommer in till oss och är svårt sjuka på ett sätt som vi inte har sett på flera månader, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Fredrik Sund berättar att man på Akademiska sjukhuset har fått ta till upptrappningsplanerna som planerades i somras. Även akuten har fått mer problem. Någonting som har lett till att sjukhuset har fått ställa om men uppger att det finns resurser.

Avdelningarna fulla

Vilka är patienterna som ni tar emot nu?

– Det är lite blandat. Några är äldre och många är sjuka i botten på något sätt. Vi har sett flera med riskfaktorer. Men det finns också ett par som man tycker inte borde ha drabbats av det här. Som kanske inte har så mycket riskfaktorer, säger Fredrik Sund och berättar att många är mellan 40 och 90 år.

Situationen på sjukhuset är inte som den var i våras men Fredrik Sund poängterar att utvecklingen talar för en snabb ökning av patienter som kommer in till Akademiska sjukhuset. På infektionskliniken är situationen precis som den var under våren.

– Det är inte på hela sjukhuset men för oss är det precis som i våras. Våra avdelningar är fulla nu, säger Fredrik Sund.

”Precis som i våras”

Han vill inte kalla det för en andra våg men beskriver en ansträngd situation för vårdpersonalen.

– Det är svårt att kalla det för en andra våg, det ska mer till i hela samhället. Men för oss känns det definitivt så. För vår personal är det precis som det var i våras, säger Fredrik Sund.

I dag varnade Folkhälsomyndigheten för sociala kontakter och i studentstaden Uppsala kan det ha varit studentfesterna som gjorde att smittspridningen tog fart på nytt, enligt infektionsläkaren.

– Det fungerar nog som det gör på alla städer med yngre. Det kanske var därför det tog fart först i Uppsala. Det är inget vi vet än så länge men det är viktigt att peka på vid smittspårningen, säger Fredrik Sund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.