”Vi lovar att fortsätta granskningen”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Nyheters ansvariga utgivare om de uppmärksammade reportagen om apoteken.

SVT har granskat hur den nya apoteksmarknaden fungerar. Vi har funnit att stora patientgrupper säger sig ha svårare än tidigare att få tag på sin medicin direkt när de går till apoteket.

Kunder utanför apoteken vittnade om att de hade svårt att få tag i mediciner som smärtstillande och antibiotika. Vi har själva gjort nedslag på några apotek i olika kedjor och funnit att det fattades både reumatikermedicin och utbytbara läkemedel som fungerar för de flesta, men inte alla.

SVT granskar apoteken

Vi har granskat hur marknadssituationen ser ut och funnit att flera stora aktörer gett sig in för att konkurrera och expandera på en marknad – receptbelagda läkemedel – som knappt växer alls och som på grund av prisreglering och annan reglering har låg lönsamhet. Därför satsar de på receptfria produkter, till exempel smink, dels som ett sätt att dra in kunder och dels för att det i sig har högre lönsamhet.

Detta har vi berättat om därför att vi tror att det berör många av våra tittare. Redan första publiceringsdagen fick Apoteksföreningens VD som enda studiogäst efter inslaget i Aktuellt 21 svara på frågor och ge sin syn på det som kom fram i reportaget.

Apoteket AB:s VD fick både i Rapport 19:30 och i Aktuellt säga att 93 procent av kunderna får sin medicin direkt. På svt.se skrev vi  samma dag  att ”Både Apoteket AB och Apotek Hjärtat säger att deras egna mätningar visar att andelen kunder som får sin medicin direkt är 93 procent, bara ett par, tre procentenheter lägre än innan avregleringen.”

Det är deras uppfattning om helheten. Det är självklart för oss att redovisa det.  Men det blir ju inte mindre relevant att berätta om de stora problemen som stora grupper upplever för det.

Dessutom är statistiken inte heltäckande. Den bygger framför allt på apotekens datasystem. Men de registrerar bara recept som expedieras.

Kunder som vänder direkt och går till ett annat apotek utan att expedieringen påbörjats finns inte med i statistiken. Apotek Hjärtat beskriver det som ett mörkertal, och kompletterar med stickprov, sk ”pinnstatistik”. Det betyder att personalen på 15-20 av Hjärtats 270 apotek har skrivit pinnar för kunder som fått respektive inte fått medicin.

Apoteket AB gör också kompletterande undersökningar i butikerna. Sammantaget anser båda kedjorna att de därmed kan säga att 93 procent av kunderna får sin medicin direkt

Men det finns alltså en osäkerhet i statistiken. Den har vi beskrivit på svt.se, men det lät sig inte göras i TV-inslag, så därför fick Apoteken helt enkelt redovisa sin egen bedömning , nämligen att det fungerar någorlunda bra, dvs att 93 procent får sin medicin direkt.

När nu utredaren säger att hennes samlade bild är att det fungerar ungefär lika bra som innan avregleringen så bygger hon det,  enligt vad hon säger till SVT, i huvudsak på uppgifterna från apoteken själva.

Apotekens uppgifter har vi redovisat i flera tv-inslag. Uppgifterna redovisades också av regeringens utredare i Rapport en dag senare. Utöver det bereddes socialminister Göran Hägglund utrymme att svara på frågor i ett helt eget, separat intervjuinslag i Aktuellt på tisdagen.

Vi har alltså gett gott om utrymme för både bransch och politiker att bemöta kritik och ge sin egen bild. Vi har heller inte, som DN skriver i ledare den 6/9 , kommit med ”tveksamma” eller ”direkt felaktiga” påståenden.

Vi har inte sagt att ”sololjor och deodoranter saluförs på medicinernas bekostnad” som DN skriver. DN fortsätter ”i själva verket står mediciner för 90 procent av omsättningen”. Det är däremot ett direkt felaktigt påstående.. Enligt Apoteksföreningens Branschrapport 2011 står receptbelagda läkemedel för 80 procent av omsättningen.

DN skriver vidare ”Inte heller nämner TV-inslagen de fördelar som reformen fört med sig”.

Det är också ett direkt felaktigt påstående. I Aktuelltinslaget måndagen den 3/9 sades det att ”hundratals nya apotek öppnades”. Hela kvällspubliceringen första dagen började med att Rapports programledare talade om det blivit fler apotek

På svt.se kunde man samma dag läsa att  ”Flera hundra nya apotek har öppnat och företagsledningarna talar om den hårdnande konkurrensen”.

SVT har fått ett enormt gensvar från tittarna på den här apoteksgranskningen. Nästan alla, både enskilda personer och företrädare för organisationer, beskriver hur de fått stora problem att få tag på medicin.

De flesta vill ta upp fler problem och brister och andra aspekter än dem vi  berört i granskningen. Vår utgångspunkt för hela den här granskningen har varit patienternas klagomål över att det blivit svårare att få tag på receptbelagda mediciner.

Vi hoppas kunna återkomma med fler granskande reportage och nya aspekter på apoteksmarknaden under hösten och vi kommer att vara öppna med vårt arbetssätt och material.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar apoteken

Mer i ämnet