Mahults herrgård HVB i Halmstad, Hoppet Haga i Heby och Caremore Ödsmåls Berg HVB, Stenungsund är tre av de sju hem som sticker ut i SVT:s granskning. Foto: Hoppetgruppen.se/Friab.se/Caremore.se

LISTA: Sju hem sticker ut i granskningen – här är deras svar

Uppdaterad
Publicerad

Sju HVB-hem sticker ut i SVT:s granskning. Det är HVB-hem där Ivo:s inspektörer hittade problem med såväl otrygga barn och begränsningar av barnens frihet som våld eller övergrepp. Idag är problemen åtgärdade, menar ägarna.

Här är de sju hemmen – och ägarnas svar.

Mahults herrgård HVB, Halmstad

Både flera flickor som tidigare bott på hemmet och flera ur personalen har ringt till Ivo och anmält missförhållanden under förra året. De vill vara anonyma, eftersom de är rädda för repressalier.

Ivo:s telefontjänst noterar att ”inringaren säger att de inskrivna inte behandlas väl i HVB-hemmet”.

När Ivo:s inspektörer åker dit hittar de prostitution, mobbning och kränkningar. Enligt rapporten bedriver hemmet ”inte en trygg och säker vård” och personalen har otillåtna genomsökningar av ungdomarnas rum.

Såhär svarar Glenn Hansson, verksamhetskoordinator, SVT:

“Vi ser allvarligt på eventuella brister som framkommer i våra verksamheter. Vi har åtgärdat de brister man fann under tillsynen 2019, dessa godkändes i sin helhet av Ivo och genomfördes under hösten 2019. I mars 2020 genomförde Ivo ny tillsyn vilken konstaterade att bristerna var åtgärdade.”

Caremore Ödsmåls Berg HVB, Stenungsund

”Kvalitetsbrister medför att barn och ungdomar inte får den vård som de är i behov av,” skriver Ivo. Här visar inspektionerna att hemmet var kaotiskt, med stor omsättning på personal, bristande kompetens och brist på respekt.

När chefen inte var där kunde personalen sitta på kontoret och spela datorspel, ibland högt hela nätterna så att de inte kunde sova, berättade barnen.

Barnen uppger också att personal kränker och hotar dem, och att de hindrats från att gå till skolan.

Såhär svarar Marie Björkman, verksamhetschef på Caremore, SVT:

”Det stämmer att vi fick kritik. Något som vi tog på största allvar och åtgärdade.”

Hoppet Haga, Heby

Ivo får in anmälningar om hot och misshandel på hemmet. Vid en oanmäld inspektion visar ungdomarna mobilfilmer där personalen är hotfull.

En ungdom säger att en i personalen ska sagt att han ska “knäcka hans nacke”. Här har hemmet ”brustit i att upprätthålla ett gott bemötande”, enligt Ivo. De har också använt kollektiva bestraffningar, som att vägra ungdomarna mobiltelefoner eller planerade hemresor. Personal ska också ha vägrat att ge dem mat.

Såhär svarar Lisette Svensson på Hoppetgruppen SVT:

”Vår kommentar är att vi har tagit till oss Ivo:s synpunkter och vidtagit relevanta åtgärder. Hoppetgruppen uppskattar den kvalitetsgaranti som Ivo utgör.”

HVB barn och unga Duvgården, Heby

Otrygghet, droger, kollektiv bestraffning, personalbrist och kompetensbrist. Personal ska ha sagt saker som ”vad har du på dig?”, ”är du så dum?” och ”du är fett dålig på att vara kriminell”.

Det är några av de missförhållanden som Ivo hittat på Duvgården. Hemmet får också kritik för bristande inskrivningsrutiner, alltså för att inte ha utrett vad ungdomarna som skrivs in behöver för hjälp och hur de ska fungera tillsammans med de andra på hemmet.

Såhär svarar Hatim, som också skriver att kritiken var befogad och att rutinerna nu är ändrade, SVT:

“Min uppfattning i detta är att uppkomsten av dessa brister är en kompetensfråga. Man hade helt enkelt inte den kompetensen på plats.”

Hyttan HVB, Hedemora

Barn känner sig otrygga efter hot och misshandel från andra ungdomar och barnen har ”själva fått gripa in när det uppstått bråk”, skriver Ivo. Personalen tar mobiler och datorer från barnen utan att fråga och har dåliga rutiner för inskrivning. 

Dessutom har flickor anmält att de är rädda eftersom de hotats och personal varit sexistisk och kränkande. Efter det skrek en person ur ledningen åt barnen och hotade med att skicka dem till ett SiS-hem, berättar de för Ivo:s inspektör.

SVT har haft kontakt med hemmets ägare som inte vill kommentera.

Till Ivo uppger de att de inte förekommit skrik eller hot, att personalen är kompetent och att de gått till botten med problemen.

Mölnbacka ungdomshem, Deje

Här hittade Ivo allvarliga brister i verksamheten, främst med olagligt tvång och begränsningar. Det handlar om nedläggningar och andra fysiska ingripanden och rums- och kroppsvisitationer.

Personalen ska ha tagit stryptag, sparkat och spottat berättar ungdomarna. De ska också ha varit hårdhänta och kränkande. Detta nekar personalen till, men Ivo bedömer att ungdomarnas vittnesmål samt journalerna bevisar att man har brottat ner ungdomarna och begränsat dem på olagliga sätt.

Idag är det en ny ledning och den nya tillförordnade föreståndaren vill inte kommentera de brister som varit:

– Min bedömning av verksamheten som är idag är att det är en väldigt god verksamhet, säger Helena Åkerblad till SVT.

Alternatus Tillit, Uppsala

Här säger ungdomarna att de inte fått vård, utan förvaring. Ivo:s granskning bekräftar bilden och de kritiserar hemmet för att barnen inte får den behandling de ska ha enligt genomförandeplanen.

De tar också upp konfliktsituationer i rapporten, där personal fysiskt ingripit för att ta ifrån barnen mobiltelefoner.

Hemmets föreståndare Emelie Hjelm Bonin skriver till SVT att situationen med telefonen var en nödvärnssituation och att de enbart tar ifrån ungdomarna sina mobiltelefoner för att skydda dem mot sig själva, när vårdnadshavare begär det. De andra problem som Ivo uppmärksammade dem om har åtgärdats.

Se hela granskningen

Därför sticker de sju hemmen ut

2019 fick 200 hem kritik av IVO. SVT har granskat 50 av dem som fått mest kritik.

Ivo har beskrivit 12 hem som otrygga.

På 26 hem finns det frihetsbegränsningar, som att stänga in barn, ta ifrån dem deras datorer och mobiltelefoner eller hindra dem från att gå till skolan.

Våld och kränkningar förekommer på 27 av hemmen.

Sju av de granskade HVB-hemmen stack ut – de hade kritik som gällde samtliga ovan nämnda punkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Mer i ämnet