Korrespondenterna träffade några IS-svenskar: ”Jag har inte förklarat krig mot Sverige.” Foto: Niclas Berglund/SVT

”Vi har rätt att komma tillbaka” – SVT har träffat IS-svenskarna

Uppdaterad
Publicerad

IS i Syrien har fallit, enligt kurdledda alliansen SDF. I ett unikt material möter SVT Korrespondenternas Sanna Klinghoffer och Niclas Berglund några av de svenska kvinnor som rest till Syrien för att gå med i världens brutalaste terrorsekt.

De påstår att de är oskyldiga och flera av dem säger att de har varit ovetande om IS grymheter – nu vill de komma hem till Sverige.

Intervjun är gjord i mars 2019

I videon ovan träffar Sanna Klinghoffer två kvinnor som säger att de inte har haft tillgång till fria medier och därför inte kunnat ta reda på vad IS har gjort. Nu sitter de tillfångatagna i kurdernas fångläger i östra Syrien.

– Du kan inte döma ett helt folk efter vad ledarna har gjort, säger en av kvinnorna till SVT Korrespondenterna.

Sanna Klinghoffer och Niclas Berglund träffade också en kvinna som beskrev vad hon sett under sin tid i IS.

– Jag såg döda kroppar. Jag såg så många unga, de är femton år, sexton år gamla som går och krigar och när de kommer tillbaka har de inga ben.

Se en del av samtalet i videon ovan.

En tredje kvinna hade med sig sina två barn under intervjun. Hon anser sig vara oskyldig.

Många känner stort hat mot dem som vart med hos IS, förstår du det?

– Det är deras åsikt, om de vill hata, det är upp till dem. Jag har inte dödat någon, jag har inte skjutit någon, jag har inte gjort något brott, säger hon.

Se SVT Korrespondenternas program i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.