Kurdiska befälhavaren vädjar till svenska regeringen: ”Ta ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag överlämnar sig busslaster med terrorister till de kurdiska styrkor som utgjort spjutspetsen i kriget mot IS. Nu vädjar Nasrin Abdullah, befälhavare för YPJ, till svenska regeringen att ta ansvar för IS-medlemmarna.

– Sverige måste ta hem sina medborgare, säger hon till SVT:s Korrespondenterna.

Nasrin Abdullah är befälhavare i YPJ – den kvinnliga delen av de kurdiska styrkorna YPG – och ses av många som en symbol i kampen mot världens värsta terrorsekt, IS. Tillsammans med sina soldater har hon varit med och utkämpat hårda strider mot IS.

– När våra områden och vårt folk attackerades märkte vi att vi inte var ensamma, världssamfundet ställde upp för oss. Hundratusentals kvinnor ställde upp på vår sida och många deltog i kriget, berättar hon för SVT:s Korrespondenterna, och fortsätter:

– För första gången fick vi en kvinnlig militär styrka. YPJ har blivit en symbol för kvinnor som försvarar kvinnor. Sedan 5 000 år tillbaka har det alltid varit män som försvarat kvinnor, det här är historiskt.

”En tung belastning för oss”

Samtidigt: IS självutnämnda kalifat har fallit. Men kriget är inte över, varje dag anländer nya IS-medlemmar till kurdiska läger för att ge upp. Att IS-medlemmarna väljer just kurderna har en enkel förklaring: de slipper bli avrättade.

Just nu finns människor från 46 olika länder i lägren i den region som kurderna kallar Rojava. Många är kvinnor och barn. Rojava är en självutropad kurdisk region i nordöstra Syrien med kurdiskt självstyre.

Hur många svenska medborgare som finns i lägren är oklart. Och vad vi ska göra med dem är än mer oklart. Det talas om att dra in medborgarskap, och om att upprätta en internationell tribunal. Få vill att de svenska IS-fångarna ska hem igen. I Syrien ökar samtidigt belastningen på kurderna och för Nasrin Abdullah är det dock tydligt vad som måste göras.

– Vi har vädjat, men deras ursprungsländer vill inte ta emot dem. Det är en tung belastning för oss. Vi har svårt att hantera dem och de kommer att utgöra en stor fara för vårt samhälle. Vi tar hand om en hel IS-armé som kommer att bli en stor fara för hela mänskligheten, säger hon och fortsätter:

– Om vi ska förhindra att fler ansluter sig till IS måste alla ta ansvar. Länderna måste ta emot sina medborgare och få dem att ta avstånd från IS ideologi, särskilt kvinnor och barn. Männen måste ställas inför rätta.

”Sverige ska ta sitt ansvar”

Keya Izol är ordförande för Kurdiska Riksföreningen i Sverige. Han tycker att Sverige just nu för en ”väldigt otydlig” politik när det gäller IS-svenskarna.

– Man säger att man inte vill ta emot dem eller erbjuda konsulär hjälp och att de får ta sig hem till Sverige på egen hand. Det här är personer som har begått allvarliga brott och jag tycker att Sverige ska ta sitt ansvar, antingen på plats i Syrien eller i Sverige, säger han.

Keya Izol hoppas på att IS-terroristerna ska få en rättslig prövning.

– Men Sverige skickar inga klara signaler. Det innebär att de här människorna kan gå fria. Det svenska rättsväsendet har inte den här erfarenheten så det är ett stort arbete som väntar.

Om situationen inte blir löst snart fruktar Keya Izol att fängslade IS-terrorister snart kan bli fria igen.

– Det pågår fortfarande ett krig och ingen vet hur det ser ut om en vecka. Därför tycker jag att Sverige och EU ska ha en tydlig riktlinje.

Samtidigt tycker Keya Izol att kurderna, och för den delen yazidierna och andra folkgrupper som fallit offer för IS, glöms bort i den svenska debatten.

– Tusentals har dött och förslavats och miljontals är på flykt. Det är det debatten ska handla om, vi kan inte blunda för det som händer.

Vädjan till Sverige: ”Ta hand om era medborgare”

För Nasrin Abdullah som förlorat flera vänner i kriget mot IS är det ingen tvekan om saken: terrorsekten utgör fortfarande ett hot.

– Tänk så många människor som fostrats i IS ideologi som har samlats i lägret. Deras värderingar innebär en risk. Det här problemet måste lösas. Geografiskt har IS eliminerats men deras sovande celler finns i våra samhällen.

Nasrin Abdullah har en uppmaning till den svenska regeringen: ta hem IS-svenskarna.

– Det är svenska statens plikt att ta hand som sina medborgare. Vi vädjar till Sverige, ta hand om era medborgare och ställ dem inför rätta.

Se SVT Korrespondenternas program i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.