”Vi kan inte lära ut mer än vad vi har tid till”

Uppdaterad
Publicerad

Att flera ämnensområden har plockats bort ur den nya kursplanen är något som välkomnas av Lärarförbundet. Men de är inte lika glada över att antikens vara eller inte blev en politisk fråga.

– Jag hoppas politiken nu fokuserar på det de ska, att säkra och garantera att varje elev får mötas av utbildade lärare, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

I Skolverkets förslag till ny kursplan som presenterades på onsdagen har man tagit bort och stuvat om flera delar av det centrala innehållet för att lärarna ska kunna hinna med alla ämnen på de timmar de har till förfogande. Det är något som Lärarförbundet är positiva till.

– Vi välkomnar att Skolverket har lyssnat in lärarkåren och ansträngt sig för att anpassa ämnesinnehållet till den tid vi har, men vi förväntar oss att man fortsätter se över det. Vi kan inte lära ut mer än vad vi har tid till, säger Johanna Jaara Åstrand.

”Mer undervisning än vi har tid till”

Att det stormades kring att plocka bort antiken och att Skolverket backade för kritiken tror hon kan försvåra lärarnas situation och göra skolan mindre likvärdig.

– Vi har nu i uppdrag att undervisa om mer än vi har tid till. Då blir det upp till varje lärare att avgöra vad man ska ta med och inte.

Sansad politisk debatt

Jaara Åstrand hoppas nu på en mer sansad politisk debatt.

– Politiken borde fokusera på att säkra förutsättningar så att lärare får sköta undervisningen på ett bra sätt, och framför allt garantera att varje elev får mötas och undervisas av utbildade lärare. Det är det som har den största betydelsen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.