Morgan Johansson (S) kommenterar nu den debattartikel som bland annat Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson partiledare skrivit i amerikanska tidningen Wall Street Journal. Foto: TT

Ministern: ”Gått så långt att SD ljuger om Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas debattartikel i Wall Street Journal kan få allvarliga konsekvenser för landet, anser regeringen. Justitieminister Morgan Johansson (S) svarar nu på partiets mörka bild av Sverige. – Vi vet att de har en tendens att ljuga och glida på sanningen, säger han.

Sveriges generösa flyktingpolitik har fått allvarliga följder för landets säkerhet, anser Sverigedemokraterna.

I en debattartikel i amerikanska tidningen Wall Street Journal skriver partiet om förorter som brinner, IS-krigare som ”tas emot med öppna armar” och räddningstjänst och poliser som attackeras i invandrartäta områden.

Trumps utspel mot Sverige

Läs mer: SD skriver i Wall Street Journal

Men den bilden är inte sanningsenlig och Sverigedemokraterna skadar Sverige medvetet, säger regeringen, som nu kommer att tacka ja till alla intervjuer – svenska och internationella – för att ge sin bild av situationen.

– Nu har det tydligen gått så långt att Sverigedemokraterna medvetet skadar Sverige genom att ljuga om oss internationellt, och det är naturligtvis bedrövligt.

Vad menar du att de ljuger om?

– De visar upp en bild av Sverige som ett särskilt våldsamt land, när sanningen är precis tvärtom. De jämförelser som vi kan göra när det till exempel gäller dödligt våld så är Sverige ett land som internationellt sätt ligger väldigt lågt. Dödligt våld är fyra gånger så vanligt i USA och de globala siffrorna ligger nästan sex gånger så högt, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.

”Kan få konsekvenser för landet”

Det är särskilt allvarligt att SD gått till internationella medier, säger Johansson. Regeringen väntar sig att få ge ett svar i samma tidning inom kort.

– Det är naturligtvis aldrig bra när svenskar polemiserar mot varandra i utländska medier, men vi har inget annat val. Det kan inte stå oemotsagt när de tar steget ut och i internationella medier utmålar Sverige på ett sätt som vi inte sett tidigare. Det är viktigt att svara vid varje enskilt tillfälle. Vi vet av erfarenhet att de har en tendens att både glida på sanningen och ljuga rakt ut och förtiga fakta.

Läs mer: ”Ni såg vad som hände i Sverige”

Johansson tror också att debattartikeln kan få allvarliga konsekvenser för landet.

– Det kanske påverkar de frågor som svenskar i utlandet får. Det kan påverka våra affärsmöjligheter och kanske får ekonomiska konsekvenser, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet