Jimmie Åkesson (SD) i Agenda.

Åkesson: ”Vi räds inte nyval”

Uppdaterad
Publicerad

En regeringskris framkallad av övrigas ovilja att samarbeta med Sverigedemokraterna skulle gynna partiet. Det sade Jimmie Åkesson i SVT:s Agenda i kväll.

Sverigedemokraterna har kallats för valets enda riktiga vinnare med ett valresultat som mer än fördubblats sedan förra valet. Under dagen har SD-ledaren öppnat för möjligheten att rösta på alliansens budget och därmed framkalla en regeringskris och förmodligen ett extraval.

I kvällens Agenda säger Jimmie Åkesson att ett nyval inte är något självändamål för partiet men inte heller något negativt för SD.

Läget efter valet 2014

”Kommer gynna oss”

– Vi räds inte nyval. Vi tror att om ett nyval orsakas av att de andra partierna är ansvarslösa och inte vill samtala med oss, trots det starka stöd vi fått, så kommer det att gynna oss. Då kommer folk förstå att vi är den verkliga oppositionen i Sverige, sade Jimmie Åkesson i SVT:s Agenda.

Men är du beredd att gå så långt som att driva landet fram till ett extraval eller nyval?

– Jag utesluter inte att vi hamnar där, det beror helt på Stefan Löfvens förmåga att bilda en handlingskraftig regering.

”Tänker inte orsaka kaos”

Åkesson säger att SD kommer lägga fram en eget budget och eftersom man inte vet innehållet i de andra budgetarna så kan han inte veta hur partiet ställer sig till dem.

Han intygar att partiets avsikt inte är att ställa till oreda i svensk politik.

– Jag är beredd att samtala med alla. Jag tänker inte orsaka något kaos. Det är ju de andra som gör det när de sätter sig i sandlådan och säger att de inte vill ta i mig med tång. Det är de som är oansvariga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet