Hör Richard Pebody, från Världshälsoorganisationen, WHO, berätta om varför han inte rekommenderar att uppnå flockimmunitet genom att låta ett stort antal människor blir smittade av coronaviruset. Foto: SVT

WHO: ”Övervaka er strategi mycket noga”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges sätt att hantera coronapandemin har uppmärksammats över hela världen och tidigare i veckan sade också WHO:s chef för krisberedskap att landet kan vara en modell för framtiden. Men det är för tidigt att dra för stora växlar på utvecklingen.

– Det är extremt viktigt att förstå hur bra eller dåligt Sveriges strategi fungerar, säger Richard Pebody, WHO:s ledande epidemiolog i Europa, till SVT.

– Sverige använder en något annorlunda strategi. Så det är klart att det är kommer att bli extremt viktigt att förstå hur väl eller inte väl den strategin fungerar. Så vad vi säger här är: Övervaka den noga, utvärdera den väldigt noggrant och låt oss lära oss och dela med oss av de kunskaperna, säger Richard Pebody, WHO-epidemiolog för Europa.

Undviker att kritisera

WHO, som är ett FN-organ, har en mer eller mindre uttalad policy att undvika att kritisera sina medlemsländer. Så det är diplomatiska uttalanden som görs, vare sig de är politiska eller som i den här intervjun mer fackorienterade.

Men WHO:s mantra under hela den här pandemin är att Sverige och alla länder som drabbats av stor smittspridning, behöver hitta misstänkta och konstaterade fall av covid-19 och isolera dem.

Och inte bara isolera dessa fall – utan även alla personer de har haft kontakt med.

– Att alla verkligen stannar hemma och undviker kontakt med andra människor, och att kontakterna också gör det. Det kommer att hjälpa till att minska smittspridningen, säger Richard Pebody, WHO-epidemiolog.

Vi frågar statsepidemiolog Anders Tegnell om WHO:s huvudrekommendationer.

– Ja, men den första biten har vi ju precis densamma i Sverige. Vi har ju ännu hårdare än WHO egentligen, vi säger ju inte bara: har du typiska coronasymptom, utan vi säger att har du det minsta symptom ska du vara hemma, eftersom vi vet att symptomen i början är väldigt varierande.

Tydliga instruktioner

Men skillnaden är ändå att kontakter inte isoleras?

– Nej, inte helt och hållet men de får ju däremot väldigt tydliga instruktioner om att stanna hemma vid minsta symptom, så att vi är ju en bit på väg dit, säger Anders Tegnell.

– Det är ju lite grann en volymfråga också. Jag menar hur många kan man hålla borta från samhället utan att det får ordentligt genomslag på vår förmåga att genomföra en hälsa- och sjukvård. Och vår förmåga att genomföra en äldrevård. Och den aspekten måste man ju också ta med, den kan man ju inte helt negligera, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.