Så kan Tom Britton, professor matematisk statistik, använda sig av coronatestresultaten, se mer i klippet. Foto: Göran Lidén

Utökade testerna säkrar prognosen för flockimmunitet

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm kan nå så kallad flockimmunitet i maj, enligt matematiska modelleringar. Men det finns osäkerhet i beräkningarna. När coronatestningen nu utökas och resultaten sammanställs finns chans till kunskap som hjälper forskarna på vägen mot säkrare slutsatser.

Det finns olika sätt att försöka förutspå coronasmittans spridning och utbredning. Tom Britton som är professor i matematisk statistik har gjort beräkningar som visar att Stockholm kan uppnå så kallad flockimmunitet i maj, men det finns osäkerhet i beräkningarna.

När testningen nu skalas upp i Region Stockholm kan det hjälpa forskarna genom att matematiska modelleringar och slutsatserna som går att dra av testresultatet kan jämföras. Siffrorna kan vägas mot varandra och ge en bild som ligger närmare verkligheten.

– Stämmer resultaten överens känner man sig tryggare i resultaten, säger Tom Britton.

I klippet förklarar Tom Britton hur kunskapen i testresultaten kan användas. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet