Villaägare vann i Högsta domstolen mot hantverkare

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen avgjorde idag en tvist mellan en villaägare i Botkyrka och ett byggföretag som anklagades för att ha saltat räkningen rejält. Villaägaren vann och domen stärker konsumenternas skydd i framtida tvister med hantverkare.

Tack vare villaägaren Yusuf Ünver får nu konsumenterna ett starkare skydd vid tvister med till exempel hantverkare och reparatörer efter att han i dag vann i HD. Tvisten började efter att ett byggföretag gjorde arbeten på hans villa i Botkyrka. Den första delen av arbetet skulle bara ta några dagar säger han, men det drog ut på tiden.

– Det dröjde tre veckor utan att jobbet var avslutat och han kom med räkning efter räkning. Till slut orkade jag inte betala och sade att nu får det räcka, säger Yusuf Ünver.

Skiljde 300 timmar

Tvisten gick till domstol. Byggföretaget ville ha betalt för 544 timmar, Yusuf Ünver menade att företaget bara gjort 250 timmars arbete. Han fick rätt i tingsrätten, men förlorade i hovrätten och dömdes att betala 94.000 till bolaget plus rättegångskostnader på cirka 60.000 kronor .

Men han överklagade till Högsta domstolen som ger honom rätt.

Eftersom företagets tidsredovisning inte ger någon klar bild över vilket arbete som utförts har företaget inte kunnat visa att det begärda priset är skäligt, resonerar domstolen i domen som är vägledande vid liknande tvister.

– Det innebär ju att det klargörs att det är näringsidkaren som har det övergripande ansvaret för att bevisa att det påstådda priset som man begär är skäligt. det gäller att se till att man har arbetsbeskrivningar och sådant som kan vara ett bra underlag om det blir diskussion om det här, säger Anders Eka, justitieråd i Högsta domstolen.

Vanligt med sådana tvister

Det är domstolarna som gjort olika bedömningar i den här typen av fall. På Allmäna reklamationsnämnden har man länge arbetat länge efter den praxis som HD nu fastslår och där får man in många liknande ärenden.

– Det är väldigt vanligt med just tvister som rör priset och skäligheten i priset speciellt. Det kan röra sig om ganska stora summor, allt från några tusentals kronor till tiotusentals kronor, säger Bessem Akremi, jurist på Allmänna reklamationsnämndens bostadsavdelning.

För Yusuf Ünver innebär dagens dom att han nu äntligen kan lägga tvisten bakom sig.

– Det känns jätteskönt, två år efter hovrättens dom. Under de här två åren har det känts jättejobbigt, jag har mått illa psykiskt för det var orättvist att jag blev behandlad på det sättet, säger Yusuf Ünver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.