Väntande vindkraftvingar. I hamnen i Piteå ligger 67 meter långa vingar som ska till markbygdens kraftverkspark. Foto: SVT

Vindkraftboom väntar- snart en fjärdedel av den svenska elen

Publicerad

Vindkraften har medvind just nu. De närmaste fyra åren kommer produktionen att fördubblas från 12 till 25 procent av den svenska elförbrukningen. Den prognosen gör branschen Svensk Vindenergi som hoppas på ytterligare en fördubbling inom 20 år.

Mellan 2019 och 2022 kommer produktionen från vindkraft att öka från 17 till 35 TWh. Skälet är enligt branschen att vindkraft i Sverige är billigare än någonsin, och nu lönsamt utan subventioner.

– Investerarna har ett förtroende för vindkraft i Sverige, och det beror på politiken som drivs. Sedan är det så att Sverige i ett europeiskt perspektiv har de bästa vindlägena, och då kostar produktionen minst här, säger Charlotte Unger, vd på Svensk vindenergi.

Den ökade produktionen beror i första hand på att vindkraftverken blir större och effektivare. Antalet verk ökar däremot inte i samma takt. De väntas öka från 3 659 till 5 042.

– Det kan jämföras med vad Danmark har idag, cirka 5 000 vindkraftverk, men vi får det på en yta som är tio gånger större.

Trångt i elnätet

Utbyggnaden motsvarar de två reaktorerna i Ringhals som ska stängas 2019-20. Men den allra största

Charlotte Unger Foto: SVT

delen av utbyggnaden kommer att ske i Norrland. Eftersom det största elbehovet är i söder måste elnätet förbättras, och flaskhalsen i ledningarna mitt i Sverige måste bort. Svenska kraftnät ökar nu den kapaciteten 10 procent inom fem år, och ytterligare inom 10-20 år.

– Klockan tickar ju eftersom vår utbyggnadstakt är relativt snabb, säger Charlotte Unger.

Men Niclas Damsgaard, marknadsstrateg på Svenska kraftnät, menar att nätet klarar belastningen.

– Det kommer att fungera, men det här handlar om att riskerna ökar. I extremfallet får man avkorta så storkonsumenter inte får köpa så mycket el som de skulle vilja, men det betyder inte att det blir svart i hela landet, säger han.

El på export kan minska utsläppen

Men frågan är om det behövs mer el, Sverige har redan ett elöverskott och exporterar el till grannländerna.

– När vi exporterar mer förnybar el från Sverige så minskar den kolproducerade elen i Europa, så vi ska öka exporten för det hjälper klimatutmaningen, säger Charlotte Unger.

Men varför ska norrlänningarna acceptera en massa vindkraftparker för att elektrifiera andra länder i Europa?

– Jag tycker att man ska lyfta blicken. Klimatet är extremt viktigt och vi måste väga klimatnytta mot den lokala påverkan. I norra delen av Sverige får man också väldigt många arbetstillfällen.

Svensk vindenergi hoppas att vindelen dubblas igen till 2040 till hälften av förbrukningen.

– Då kommer vi att ha lika många vindkraftverk, men större och effektivare.

Boom ger kaos för elcertifikaten

Vindkraft på land i Sverige är nu lönsam utan subventioner enligt Svensk vindenergi. Men bidragssystemet för förnybar el, de så kallade elcertifikaten, håller på att krascha som en följd av den stora utbyggnaden. Tillsammans med ett nytt förslag på avveckling av systemet har det fått priserna på certifikat att rasa och är de är värda noll om några år. Det drabbar projekt som startade när priserna var högre eftersom de kalkylerat med bidrag under 15 års tid. Det gäller både gamla vindkraftparker och kommunal kraftvärmeverk. Svensk vindenergi vill nu att certifikatssystemet ses över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.