Vindkraften byggs ut i norr – trots att behoven är störst i söder

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har i dag överskott på el i norra landet och underskott i södra. SVT:s kartläggning visar nu att situationen kommer att förvärras de närmaste åren – det planeras tio gånger mer vindkraft i norr jämfört med söder.

I dag är vindkraften ganska väl spridd i landet. Men nya vindkraftverk hamnar nästan bara i norr.

– Det är bra att det kommer mer vindkraft i norr, det gynnar näringslivet i norr med låga elpriser, men det behövs också mer i söder, säger Linda Burenius, styrelseordförande i Svensk Vindenergi.

Det finns 4,9 gigawatt vindkraft i landets två norra elområden idag, och 4,6 gigawatt i de två södra. Men det byggs bara 0,4 gigawatt i söder, och tio gånger mer, 4,1 gigawatt, i de norra elområdena.

Då finns redan i dag brist på kapacitet att transportera tillräckligt med el från norr till söder.

Nya ledningar dröjer

Utbyggnaden av vindkraft kommer med råge ersätta elen från numer stängda Ringhals 1 och 2. Sveriges elöverskott och export av el har ökat rejält och väntas enligt Svenska kraftnäts prognoser nå nya rekordnivåer närmaste åren. Men balansen mellan norr och söder är ett problem.

Det planeras nya ledningar, men det dröjer enligt Svenska kraftnät minst 10 år innan all kapacitet finns på plats.

Fler protester i söder

En orsak till att vindkraften hamnar i norr är enligt Vattenfall och Svensk Vindenergi att det varit mer tätt med protesterande grannar i söder. De som bygger i dag vill också oftast ha riktigt storskaliga vindkraftparker och högre torn, för att få bättre ekonomi.

– För att nå lönsamhet krävs riktigt stora parker, och så stora lediga markytor finns inte i södra Sverige. I söder behövs havsbaserade vindparker, säger Linda Burenius.

”Råder inte bot på obalansen”

Svensk Vindenergi välkomnar att regeringen nu föreslagit att staten skall bekosta anslutningskostnader för havsbaserade vindparker. Det kan få fart på planerna som finns till havsbaserade vindkraftparker i södra landet tror man. Vindkraft till havs ger också högre och jämnare elproduktion. Men storskalig vindkraft till havs kommer ta bortåt tio år innan den kan tas i drift, säger Vattenfall som bland annat projekterar vindkraft i havet utanför Halland.

– Den vindkraft som tillkommer de närmaste åren kommer inte råda bot på obalansen mellan norr och söder, säger Linda Burenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.