Nu finns bara tre årstider i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inte längre någon vinter i södra Sverige.

Ja, i alla fall om man ser till den meteorologiska vintern – här förklarar SVT:s meteorolog Pererik Åberg hur det ligger till.

Medeltemperaturen för vintermånaderna har stigit i Sverige sedan 60-talet. I år fick orter som Lund och Malmö snö, men ingen riktigt meteorologisk vinter i år. Då krävs det nämligen fem dygn i sträck med en medeltemperatur under noll grader.

– Att klimatet har förändrats både globalt och för Sverige är uppmätt fakta. Det som forskats på är om denna uppvärmning kan kopplas till mänskliga aktiviteter genom våra ökade utsläpp av koldioxid. Enligt IPCC råder extremt stor enighet om att den globala uppvärmningen beror på oss, säger Pererik Åberg, meteorolog på SVT.

klimatet

Avsaknaden av vinter och låga temperaturer gör att djur och växter som tidigare inte överlevt i Sverige nu kan göra det.

– Troligen har till exempel fästingens spridning norröver en koppling till klimatets förändring, säger Pererik Åberg.

Så, hur mår vintern egentligen? Hör Pererik Åberg förklara i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

klimatet

Mer i ämnet