Visitas vd Jonas Siljhammar. Foto: Jessica Gow/TT

Visita: En enorm nonchalans

Uppdaterad
Publicerad

Alkoholförbudet efter kl 20 förlängs med åtminstone en vecka. Beskedet kom bara två dygn innan det skulle löpa ut.

– Det är en enorm nonchalans mot företagens vardag, säger Jonas Siljhammar, vd på branschorganisationen Visita.

På fredag skulle regeringens förbud mot alkoholservering efter kl 20 ha löpt ut. Därmed skulle krogar och restauranger åter få servera alkohol till 22, men med endast två dagar kvar lämnade socialminister Lena Hallengren (S) i dag beskedet att 20-gränsen förlängs med åtminstone en vecka.

Jonas Siljhammar, vd på branschorganisationen Visita, kallar det korta varslet för nonchalant.

– Jag har den största respekt för att vi måste förhindra smittan i samhället, men att komma med det här beskedet två dagar innan det skulle förändras uppvisar en enorm nonchalans emot företagens vardag. Jag tycker att det är på gränsen till pinsamt för regeringen att inte kunna komma med beskedet tidigare, säger han.

Ifrågasätter åtgärder mot restauranger

Krögaren PG Nilsson säger att branschen, precis som andra andra, måste lägga scheman i förväg och att när man nu räknat med att gå tillbaka till 22-gränsen så har man schemalagt personal till 22.30 från och med lördag.

– Det kostar oss väldigt mycket pengar, både i direkta kostnader som nu läggs till för personal men också uteblivna intäkter. Vi får, vad vi förstår så långt, ingen kompensation för att vi måste ha stängt.

Jonas Siljhammar ifrågasätter att smittspridningsåtgärder riktas mot restauranger i så stor utsträckning.

– Vi har fått en pandemilag på plats för att kunna titta över var man bäst kan sätta in restriktioner för att förhindra smittan, ändå så väljer man att ensidigt gå mot besöksnäringen. Vi får ta en enorm smäll igen trots att smittspridningen via restauranger har visat sig vara väldigt låg.

– När det inte kopplas till direkta stöd så kommer företagen inte överleva och jobben kommer försvinna ytterligare.

Ingen dialog med Hallengren

Enligt regeringen tar man beslut så nära inpå för att ha en uppdaterad bild av hur smittspridningen ser ut just då. Kan du förstå det sättet att se på saken?

– Nej, det kan jag inte. Smittspridningen förändras inte från en dag till en annan. Det enda positiva i detta är att man väljer att göra en kort förlängning.

Har ni haft en dialog med regeringen och dem som ansvarar kring detta?

– Vi har en bra dialog med delar av regeringen, men inte när det gäller socialministern. Trots att vi har bett om att ha den så har hon undvikit att ha en dialog med oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.