Vittne: ”Det är fullkomligt kaos”

Uppdaterad
Publicerad

Vittnen berättar om chockade, skadade och döda människor efter det misstänkta terrordådet i centrala Stockholm. Det rådde kaos på platsen.
– Det var fruktansvärt. Massor av blod på gatan, säger ett vittne.

En lastbil har kört in i varuhuset Åhlens på Drottninggatan i centrala Stockholm. Flera personer uppges vara döda och polisen misstänker att det rör sig om ett terrordåd.

Folk i området är upprivna och skärrade. Många håller om varandra och gråter.

P4 Extras reporter Martin Svenningsen berättar att han såg en lastbil kört rakt in i en folkmassa på Drottninggatan vid Åhléns city.

– Jag såg minst tre döda, men det är förmodligen fler. Det är en fullständig röra här, berättar han för SR Ekot.

Fullkomligt kaos

Leif Arnmar arbetar på Åhlens. Han säger att det är en lastbil som kört in i varuhusets skyltfönster vid parfymavdelningen. Lastbilen ska ha mejat ned trafikljus.

– Det är total förvirring, jag vet inte hur många som är skadade, många människor är totalt chockade. Det är fullkomligt kaos i city, allt är avstängt, säger han.

Han berättar att det gick ett larm inne på varuhuset efter händelsen och alla uppmanades att lämna byggnaden.

– Jag kom ut på baksidan vid Mäster Samuelsgatan, jag trodde att det var en övning. Men det här liknar väldigt mycket Nice, säger han och syftar på förra årets terrordåd, då en lastbil mejade ned människor på strandpromenaden.

Körde in i människor

Ett annat vittne kom till platsen strax efter dådet.

– Jag kom lite bakom och såg bara helikoptern men sedan när jag gick närmare avspärrningarna såg jag en död hund och så såg jag jättemånga filtar. Och jag förmodar att varje filt är en människa som är död. Jag såg minst fem filtar.

– Sedan kom en polis och sade: du får gå härifrån, annars sprejar jag dig med tårgas, så jag gick därifrån, säger han till TT.

Ett vittne säger till SVT Nyheter att en liten lastbil körde rakt in i människor vid korsningen Drottninggatan, Kungsgatan i centrala Stockholm.

– Vi gick Kungsgatan mot Drottninggatan och hörde en lastbil. Vi gick förbi och då ligger två människor på marken. Sen fortsatte lastbilen på Drottninggatan, sen såg vi inte var den tog vägen.

Flera vittnen säger att det en lastbil som har kört i folkmassan på Drottninggatan och sedan rakt in i Åhléns. Marie Karlberg såg händelseförloppen inifrån varuhuset.

– När vi kom in på H&M var det en lastbil som körde på gågatan rakt in i Åhléns. Det är rena kaoset och det brinner på Drottninggatan.

”Det är rena kaoset”

SVT:s reporter på plats säger att en polisbil åker runt i centrala Stockholm och ropar ”Varning för terrordåd”.

Flera vittnen säger att det en lastbil som har kört i folkmassan på Drottninggatan och sedan rakt in i Åhléns. Marie Karlberg såg händelseförloppen inifrån varuhuset.

– När vi kom in på H&M det var en lastbil som körde på gågatan rakt in i Åhléns. Det är rena kaoset och det brinner på Drottninggatan. 

”Vi sitter här i korsningen mellan Drottninggatan och Kungsgatan och hörde hur det skrapade högt. Vi trodde att det var en byggställning som föll, då såg vi hur en lastbil flög förbi. Den körde riktigt fort. Sedan tittade jag ut och det skulle jag inte ha gjort. Det ligger flera döda människor här”, säger ett ögonvittne som vill vara anonymt till SVT Nyheter.

Fullt av ambulanser

Ett vittne som TT pratat med kom ut från Centralbadet på Drottninggatan strax efter att lastbilen hade kört förbi.

– Det var fruktansvärt. Massor av blod på gatan och folk som låg överallt. Man gjorde hjärt-lungräddning på två personer precis där jag kom, men en av dem var nog redan död.

– Jag tittade mot Pub dit bilen hade kört, och såg många fler som låg ner. Men inga uppåt Tegnérgatan, så det var tydligen här han hade börjat.

På platsen där folk blivit nermejade är Drottninggatan en gågata.

– Det var fullt av ambulanser, polis- och brandbilar, och alla som var ute blev bortfösta av polis som spärrade av ett allt större område.

– Vid tunnelbaneuppgången vid Sveavägen stod poliser med dragna pistoler, de verkade jaga någon, säger vittnet.

Hon gick bort från centrum, och vid Odengatan sade hon att polisen vände all biltrafik bort från centrum, mot Norrtull.

Helikoptrar cirkulerar ovanför platsen, uppger ett vittne.

Om du är i City

Polisen uppmanar människor att undvika city-kärnan runt Sergels torg och de centrala delarna av staden. Ett vittne säger att polisen uppmanat människor att inte röra sig mot Gamla Stan och att människor på Södermalm ska hålla sig inomhus.

Stockholms kommun uppmanar på sin hemsida människor som vistas i centrala Stockholm att höra av sig till sina anhöriga för att berätta att man inte är drabbad.

Man kan även anmäla sig som ”i säkerhet” på Facebook.

Tågen

Stopp i tågtrafiken till/från Stockholm på polisens begäran. Ingen prognos finns för när stationen åter kommer att trafikeras. Polisen uppmanar medborgare att undvika Stockholm city och stanna inomhus där du är.

Kollektivtrafiken

MTR har ställt in all pendeltågstrafik.

Tunnelbanan är inställd, det gäller alla linjer. All busstrafik i innerstan är i nuläget inställd däremot går färjorna som SL styr över.

Alla linjer som går sydväst mot Stockholm går i begränsad omfattning, men det är klart att det kommer bli följdeffekter av det här.

sl.se uppdateras informationen om kollektivtrafiken regelbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet