Vittne ljög i Riccardomålet

Publicerad

Rättegången i hovrätten om dödsmisshandeln av 16-årige Riccardo på Kungsholmen i Stockholm tog en dramatisk vändning i dag när ett vittne tog tillbaka sina tidigare uppgifter om att han såg hur Riccardo blev sparkad.

-Jag såg ingenting alls. Jag har ljugit alltihop. Det jag sade mig ha sett hade jag hört av andra och läst i tidningarna, sade en 16-årig pojke som i tingsrätten lämnat uppgifter om flera åtalades inblandning.

Pojken pressades att medge vilka han hört uppgifterna från och nämnde flera kamrater till Riccardo.

Saknar förklaring
Vittnet uppgav, enligt TT, att han sedan rättegången i tingsrätten mått dåligt och sade sig inte längre orka leva med en lögn.

-Jag har ingen bra förklaring, men jag var ledsen och irriterad över vad som hänt. Jag har inte velat skydda någon, sade han.

Vittnet blev hårt pressat av advokat Leif Silbersky, som menade att han tidigare lämnat en sanslös historia.

-Hur ska vi kunna tro på dig. Vilka syften hade du för att ljuga? Jag tror inte att du talar sanning, sade advokaten upprört.

Rättegången avslutas i morgon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer