Vittnet: ”Allt gick så snabbt – vi var livrädda”

Uppdaterad
Publicerad

När vittnena hördes i rättssalen under fredagen uttryckte de meningar som ”jag var i chock” och ”vi var livrädda” – och ändrade delar av sin version av händelsen jämfört med polisförhören. Samtidigt uppgav en av dem att ASAP Rocky inte höll i eller slog med någon glasflaska.

De två unga tjejerna hördes via länk under fredagen. Båda berättar hur de satt med en annan kompis på en hamburgerrestaurang när de fick syn på ASAP Rocky. De gick ut för att ta en bild med hiphopartisten, och det första vittnet menar att ASAP Rocky då ”hade en diskussion med några grabbar”.

– De såg väldigt upprörda ut, fortsätter hon.

ASAP Rocky

Därefter ropade ASAP Rocky till tjejerna, enligt vittnet. De blev ombedda att säga åt målsägande och hans kompis att lämna sällskapet ifred. Det andra vittnet, som filmat en del av händelsen, säger att målsägande bad om att få sina hörlurar.

– Sen kommer en tjej fram till mig och frågar om de här två killarna (målsägande och hans kompis, reds. anm.), har gjort något mot oss. Hon säger att de har tafsat på henne och hennes kompis. Målsägandens kompis nekar.

– Hon går över till ASAP Rocky och berättar om hennes situation. Han säger sitt – sen eskalerar allting.

”Jag var i chock när ASAP Rocky kastade målsäganden till marken”, beskriver hon senare.

”Allt gick så snabbt”

Det första vittnet uppger en liknande historia.

– Allt gick så snabbt. Vi var livrädda att något skulle hända oss, säger hon.

När åklagaren Daniel Suneson ställde följdfrågor påpekade han att delar av det första vittnets version har ändrats från de tidigare polisförhören. Bland annat detaljer om vem som hade glaset och var det ska ha träffat. ”Kanske ryggen” ska hon ha sagt i förhöret. Nu ger hon delvis en annan version och menar att polisen måste missförstått henne:

– Jag hörde att den gick sönder. Men jag vet inte om den träffade honom, eller kastades på marken för att skrämmas, säger vittnet.

Åklagaren frågar om ASAP Rocky höll i något glas, och vittnet svarar: ”Nej, jag såg inget glas”.

Även det andra vittnet blir ifrågasatt om vissa uppgifter som ändrats.

Kan påverka hur domstolen värderar uppgifterna

Dennis Martinsson, doktor i straffrätt säger att det ibland händer att vittnen ger skilda uppgifter om vad som hände.

– Att vissa avvikelser kan förekomma mellan polisförhör och förhöret vid rättegången kan till exempel bero på att minnesbilden har klarnat. Det är inte nödvändigtvis så att man minns bättre direkt i samband med en händelse.

Domstolen ska generellt bara beakta det som muntligen framkommer vid rättegången, säger Martinsson.

– Nu kompliceras saken av att vittnena delvis har sagt andra saker i rättegången jämfört med polisförhöret. Det skulle därför vara något som kan påverka hur domstolen så småningom kommer värdera de uppgifter som vittnena i dag har lämnat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ASAP Rocky

Mer i ämnet