Vittnet Anna hyllas av Palmes son: ”En fantastisk insats”

Uppdaterad
Publicerad

Anna var 17 år när hon försökte rädda Olof Palmes liv. i SVT:s specialavsnitt om Palmeutredningen väljer hon att kliva fram och berätta om mordnatten.

Efter 34 år har Palmeutredningen lagts ner. Under onsdagen pekade åklagaren Krister Petersson ut Skandiamannen som misstänkt gärningsman. I ett specialinsatt avsnitt av Veckans Brott intervjuas vittnet Anna om dådet.

– Det har varit tuffa år. Många har spekulerat, men jag fick aldrig berätta min historia från början.

Besked om Palmemordet

”En man lämnar”

Anna beskriver att hon vid stunden för mordet satt i en bil i korsningen mellan Sveavägen och Tunnelgatan. Hon hade musik på i bilen och hörde inte skotten som dödade Palme.

– Jag ser en grupp människor. Plötsligt ramlar en person ner på marken. Jag reagerar på att en man lämnar platsen i stället för att hjälpa den som uppenbarligen behöver hjälp. Jag springer ut och försöker rädda hans liv och se om han har en puls, säger hon.

”Jag var rädd”

Anna fortsätter:

– Jag försöker få i gång hans hjärta. Det har kommit fram en annan man som gör mun mot mun-metoden. Det var en svindlande, otäck känsla. För det första hade jag hans blod på min kropp, och jag förstod att det fanns få chanser att rädda hans liv.

– Jag går runt planlöst på mordplatsen innan jag åker till polishuset och blir förhörd. Det var en fruktansvärd situation. Jag var nedkyld, jag hade blod på kroppen och jag var rädd.

Tystnade i fyra år

Anna säger att hennes upplevelser efter mordet ledde till att hon tystnade i fyra år:

– Vid första rättegången mot Christer Pettersson blev jag kallad ett dygn innan, och jag hade inget stöd. Efter att ha blivit utsatt för rättegångarna valde jag att stänga av mina känslor, men det kom i kapp.

”En fantastisk insats”

I programmet medverkade även Olof Palmes son Mårten, som tog möjligheten att tacka Anna för hennes försök att rädda statsministerns liv.

– Jag tycker att det är en fantastisk insats, verkligen. Det är kul att träffa dig och att framför allt få tacka. Det är ett fantastiskt exempel på hur man ska agera i en sådan situation och försöka rädda liv, säger han.

I klippet nedan berättar Anna om mordnatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet