Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emil är fast på fartyget Grace Foto: SVT/YLE

Emil är fast på fartyget: ”Undrade vad i hela friden är det som händer?”

Uppdaterad
Publicerad

Emil Söderlund är en av flera som är ombord på Viking Lines fartyg M/S Viking Grace som gick på grund utanför Mariehamn under lördagen.

– När man började titta ut mot landgången som inte ens var där så undrade man vad i hela friden är det som händer, säger Emil Söderlund till SVT.

Strax efter lunchtid på lördagen gick M/S Viking Grace på grund utanför Mariehamn, nära kajen. Fartyget var på väg från Stockholm till Mariehamn. Det är oklart vad händelsen beror på men i området har det varit blåsigt under dagen. Ombord på fartyget finns närmare 430 personer.

En av dem är Emil Söderlund som var på väg från Stockholm till Mariehamn.

– Det skramlade lite, så brukar det göra när man kommer in i hamnen så jag tänkte inte mer på det. När man sen tittade ut mot landgången som inte ens var där så undrade man vad i hela friden är det som händer, säger Emil Söderlund.

”Folk var nyfikna”

Han berättar att människor ombord snabbt började röra sig ut för att se vad som hände.

– Då såg man hur nära land man verkligen var. Sen hörde vi i högtalarna att de berättade att de haft en grundstötning, säger Emil Söderlund.

Vid klockan fyra på lördagseftermiddagen hade Emil samtliga ombord väntat i närmare tre timmar. Han beskriver stämningen som lugn.

– Det är ganska lugnt och det har varit det hela tiden. Vi har fått kaffe och macka och masker, vi sprider ut oss, konferensrummen är också öppna så man kan sätta sig där och hålla distansen, säger han.

”Inväntar mer information”

Hur reagerar människor ombord?

– Folk runt omkring blev lite snopna först. Vissa har ju planerat att åka hem samma dag så det blir problematiskt. Men jag har inte det problemet för jag ska stanna en dag i Mariehamn och åka först imorgon.

Vad händer ombord just nu?

– Det sista vi fick sagt var att allt var under kontroll, tekniker har kommit hit med helikopter och ska titta på skadan. Så vi inväntar mer information, förhoppningsvis får vi snart veta hur och när vi kommer av.

Efter klockan 17 på lördagen kom beskedet att evakuering av fartyget kommer att ske på söndagen.

– Imorgon på förmiddagen sker evakuering via landgången meddelar kaptenen, säger Emil Söderlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer