Volvos vd Martin Lundstedt. Foto: Janerik Henriksson / TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Aktieutdelningen i Volvo stoppas – vd:n går miste om miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen ordinarie aktieutdelning i Volvo på årsstämman i juni. Det beskedet gav AB Volvo på tisdagskvällen.
– Det här är extraordinära tider, säger Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande.

Under tisdagen kunde SVT Nyheter berätta att en av lastbilstillverkaren Volvos största ägare, pensionsbolaget Alecta, säger nej till att dela ut pengar till aktieägarna på årsstämman i juni. Anledningen är den rådande coronapandemin som skapat en allt större osäkerhet för Volvokoncernen.

Vid 18-tiden kom också beskedet i ett pressmeddelande från Volvo att företagets styrelse nu stoppar förslaget om ordinarie utdelning om 5,50 kronor per aktie – totalt 11,7 miljarder kronor.

”Extraordinära tider”

– Det här är extraordinära tider där beslut måste baseras på det faktum att det råder betydande osäkerhet kring återhämtningen. Styrelsen anser därför att det är lämpligt att vara försiktiga för att säkerställa företagets långsiktiga utveckling och förmåga att agera utifrån en styrkeposition under hela krisen, säger styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg.

Kommunikationschefen Claes Eliasson om beskedet att utdelningen stoppas:

– Det är styrelsens förslag, sen är det ägarna som skall rösta på bolagsstämman i juni, säger han till SVT.

Ingen bonus till vd:n

Volvos vd Martin Lundstedt, har ett mycket omfattande bonusprogram förutom grundlön på 14,9 miljoner kronor. Han skulle också fått 13,8 miljoner ur det långsiktiga incitamnetsprogrammet, men det fryser inne i om stämman beslutar att stoppa aktieutdelningen.

– Det långsiktiga incitamentsprogrammet är knutet till att även aktieägarna skall vara med och ta del av aktieutdelning, nu får dom inte det och därmed kommer inte något långsiktigt incitamentsprogram betalas ut heller.

Han kommer dock att få behålla den kortsiktiga bonusen på 13,1 miljoner för 2019.

– Den kortsiktiga bonusen har redan betalats ut, den betalades ut i februari, så det var innan den här krisen kom. Styrelseordföranden Carl Henrik Svanberg har också meddelat att det inte kommer bli några bonusutbetalningar för verksamhetsåret 2020, säger Claes Eliasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet