Foto: TT

Volvo satsar på självkörande bilar

Uppdaterad
Publicerad

Biltillverkaren Volvo planerar tillsammans med flera myndigheter ett stort forskningsprojekt med självkörande bilar i Göteborg.

Bilarna tar sig fram i trafiken med hjälp av kameror, gps och olika sensorer som känner av omgivningen.

2017 ska 100 självkörande bilar släppas lös på utvalda motorvägar.

Självkörande bilar

Att de här robotbilarna nästan kan eliminera trafikolyckor beror på att datorer är bättre på att köra bil än människor och inte tar onödiga risker.

Till Ekot säger Trafikverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall att en maskin  i de flesta situationer är bättre på att handskas med bilkörning än vad en människa är.

– Den kommer ju också att vara en ganska försiktig farkost, den tar ju inte de risker som vi som individer ibland är benägna att ta. Den kommer inte att köra 150 på nätterna med en full operatör bakom ratten.

Biltillverkare i hela världen forskar just nu intensivt på det här och bland annat japanska Nissan har gått ut med att ha såna här modeller på vägarna före 2020. Nu ger sig också volvo in i leken.

Projektet som drar i gång nästa år kallas för Drive Me, och är ett samarbete mellan Volvo, Trafikverket, Trafikstyrelsen, Göteborgs stad och Lindholmen science park.

Volvo PV:s vd Håkan Samuelsson provåkte tillsammans med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Swärd en självkörande bil till en pressträff där projektet presenteras.

Enligt Elmsäter-Swärd behövs det ett test av självkörande bilar i verkliga livet, med vanliga människor, så vi vet hur de beter sig i olika situationer. Det är vanliga konsumenter som ska köra de 100 bilarna som ska rulla i Göteborg 2017, inga testförare, och redan nu startar förberedelserna.

Hon pekade på att projektet kan förbättra säkerheten på vägarna.

– Du må vara en bra förare, men det finns tillfällen när du inte är bra nog, säger Catharina Elmsäter-Swärd.

Volvo PV vill vara ledande inom området självkörande bilar, för att underlätta i vardagen, enligt Håkan Samuelsson.

– Vi ser det här inte bara som ett sätt att underlätta för människor utan framför allt att göra bilförarna säkrare.

Volvo har som vision att ingen ska allvarligt skadas eller förolyckas i en ny Volvobil 2020.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Självkörande bilar

Mer i ämnet