Foto: TT

Wallström fick lägenhet av Kommunal

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström ska ha fått en lägenhet av fackförbundet Kommunal. Enligt Wallström ska hon ha krävt garantier att Kommunal också lämnade lägenheter till den kommunala bostadskön.

– Jag fick sådana garantier. Men det var lögn, säger utrikesministern nu till SVT Nyheter.

Utrikesminister Margot Wallström bor i en lägenhet som tillhör fackförbundet Kommunal. Det berättade hon själv efter EU-mämndens riksmöte i riksdagen på fredagen.

Det var vid en tillställning i samband med Pride-festivalen i slutet av sommren 2014 som utrikesminister Margot Wallström uppgav att hon letade efter en lägenhet. Då erbjöd Kommunals ordförande Annelie Nordström, som var på samma tillställning, en lägenhet i Kommunals bestånd.

Därefter talade hon med den tidigare kassören Anders Bergström som också försäkrade att allt skedde i enlighet med reglerna. Efter en försäkran att allt gått rätt till och att hon inte fått lägenheten före någon bostadskö tackade utrikesministern ja.

Men uppgifterna från fackförbundets ledning stämde inte och nu menar Margot Wallström att hon blivit förd bakom ljuset.

– Jag är arg och besviken, säger hon till SVT Nyheter.

– Jag sa att jag aldrig skulle ta en lägenhet om jag skulle gå före i någon kö. Men det verkar inte ens finnas någon kö, säger Wallström.

Enligt Margot Wallströms var det en tillfällig lösning tills dess att hon hittat en annan lägenhet men det finns inget slutdatum på kontraktet som är i Margot Wallströms namn.

– Jag har sagt upp min lägenhet redan igår när jag fick klart det här för mig och kommer att flytta ut så fort som möjligt för det här är helt oacceptabelt och det är mot allt jag står för, säger hon.

Wallström ska under tiden hon bott i lägenheten ha letat efter en ny lägenhet och gått på visningar för bostadsrätter.

Flyttade in i april 2015

Lägenheten, som är delvis möblerad, ligger i Stockholms innerstad, är 89 kvadratmeder stor och har en hyra på 12.432 kronor i månaden. 

Enligt Wallströms pressekreterare var utrikesministern noga med att hyran skulle vara marknadsmässig.

Pressekreteraren Erik Wirkensjö vill av säkerhetsskäl dock inte säga i vilken stadsdel av Stockholm som lägenheten ligger.

– Första gången hon (Wallström) hörde talas om detta från Annelie (Nordström) var i ett sammanhang, i ett sällskap då utrikesministern nämnde att hon letade efter en lägenhet i Stockholm. Och då berättade Annelie för henne att ”jo, men vi har tillfälliga lägenheter som man kan hyra”, säger han.

Kontraktet skrevs under i april 2015, då även inflyttningen skedde.

– Hon sade att de har ett antal lägenheter som de brukar hyra ut till folk som kommer på kortare kontrakt till Stockholm. Och vi som inte är stockholmare är ju beroende ibland av att ha det så, säger Margot Wallström till SVT Nyheter.

Måste förklara sig

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé reagerar starkt på att Margot Wallström hyrt lägenhet av fackförbundet Kommunal och att hon nu måste förklara sig.

Enligt bostadsförmedlingens hemsida är den genomsnittliga kötiden för en innerstadsbostad i Stockholm 13 år. För exklusiv nyproduktion stiger kötiden till 16 år.

Margot Wallström skräder inte orden när hon beskriver hur Anneli Nordström personligen försäkrat henne om att allt kring den aktuella lägenheten gått rätt och riktigt till:

– Jag fick det beskedet på högsta ort av Anneli Nordström, säger Wallström.

Aftonbladet avslöjade på fredagen att flera fastigheter som Kommunal äger delas ut till egna höjdare, högt uppsatta socialdemokrater och LO-toppar. På 16 år har Kommunal inte släppt en enda lägenhet till den vanliga bostadskön.

Enligt Jesper Pettersson, pressekretare på Kommunal, hyrs just nu 70 procent lägenheterna ut till utomstående. Kommunals egen policy säger att hälften av lägenheterna ska gå till utomstående.

Förbundsordföranden Annelie Nordström har ingen kommentar till att inte en enda av Kommunals lägenheter lämnats till bostadaskön under så lång tid.

– Hon är inte rätt person att svara på det, säger Jesper Pettersson.

Den som kan det är egentligen den avgångne Anders Bergström, menar han.

Margot Wallström uppger att hon sade upp kontraktet i går när nyheten om Kommunals lägenheter kom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.