Foto: SVT

Wallström: Vi har inte bett om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges regering har inte bett Saudiarabien om ursäkt, sade utrikesminister Margot Wallström i Agenda. Hon sade också att det blivit svårare att framföra synpunkter på demokrati och mänskliga rättigheter.

Sedan den diplomatiska krisen med Saudiarabien tycks ha blivit löst, och besked kommit om att landets ambassadör ska återvända till Sverige, har Saudiarabiens officiella nyhetsbyrå skrivit att Sveriges sändebjud Björn von Sydow har framfört en ursäkt från statsministern för de förolämpande uttalandena om Saudiarabien. Margot Wallström fick frågan om det stämmer.

– Jag tror det är så att om man haft en sådan här kris handlar det om att skaffa sig tolkningsföreträde. Vi vet vad vårt sändebud har sagt. Det viktiga är att vi kan ha ömsesidig respekt även i frågor där vi inte är ense. Vi kommer fortsätta driva frågor om demokrati och mänskliga rättigheter, svarade Wallström.

Saudiavtalet

Hon tillade att ”man måste förstå det i ett större sammanhang”:

– Det är svårare i dag att framföra synpunkter på demokrati och mänskliga rättigheter runtom i världen. När dammet lagt sig hoppas jag kunna få en konstruktiv diskussion om hur det här ska se ut framöver. Här blev det en stark reaktion och det är viktigt att förstå hur det hänger ihop. Det är viktigt att förstå hur vi ska använda till exempel EU för att driva de här frågorna i framtiden, sade hon.

”Vi har beklagat avbrottet”

Har ni bett saudierna om ursäkt?

– Naturligtvis har den svenska regeringen inte bett om ursäkt för sin väl och sedan länge kända hållning när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Vi har beklagat avbrottet i de diplomatiska förbindelserna och förklarat att det är ett missförstånd att vi skulle ha angripit islam. Den uppfattningen spreds till andra arabländer. Sedan dess har vi åter kunnat röra oss mot varandra och återuppta förbindelserna. Vi har hanterat det diplomatiskt och vi är nöjda, sade Margot Wallström.

Hur viktigt var kungens brev till den saudiske kungen för att lösa det här?

– Vi bad kungen skicka meddelandet för det ingår i den diplomatiska verktygslådag. Vi vet att kungafamiljerna har god kontakt och det hjälpte till. Även näringslivets företrädare och tjänstemännen på UD har hanterat det bra. Jag är nöjd med resultatet.

I utrikesdebatten i riksdagen den 11 februari sade Margot Wallström:

– Det är självklart att politiken i Saudiarabien är långtifrån någon feministisk politik och framför allt kränks kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Och där man piskar bloggare och där man har en kungafamilj med absolut makt så är det klart att man kan inte använda något annat ord än en diktatur.

Det hon sade då står hon fast vid, sade hon i Agenda.

– Sanningen är den bästa följeslagaren. Jag hade också god uppbackning av andra partier och de hade velat gå ännu längre.

Vill inte använda ordet diktatur

Men hon ville inte i Agenda använda ordet diktatur om Saudiarabien, trots att hon fick frågan om landet är en diktatur upprepade gånger.

– Debatten handlar inte om ordval och formuleringar. Det har blivit svårare att framföra kritik och demokrati och mänskliga rättigheter, även i andra länder som Ryssland. Varför framkallar det så starka reaktioner?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet