Effekterna av remdesivir är omtvistade. Läkemedlet ges intravenöst via dropp. Foto: TT

WHO avråder från användning av remdesivir

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedlet remdesivir har ingen effekt på covidsjuka patienter. Det menar Världshälsoorganisationen WHO som nu gått ut med en rekommendation om att att inte använda läkemedelet.

Ebolamedicinen remdesivir påverkar vare sig överlevnad, behov av respiratorvård, tillfrisknande eller någon annan faktor bland covidsjuka patienter enligt en expertgrupp inom WHO som tittat på flera olika studier av läkemedlets effekter.

Amerikansk studie hävdade effekt

Remdesivir utvecklades ursprungligen för att bekämpa ebolafeber men har under våren testats som en möjlig behandling för covid-19.

Coronapandemin

En stor amerikansk studie som publicerades i våras nådde slutsatsen att patienter som behandlats med remdesivir återhämtade sig efter i genomsnitt 11 dagar, jämfört med 15 dagar för en grupp som fick placebo. Särskilt effektivt var det för patienter som fick läkemedlet i ett tidigt skede av sjukdomsförloppet, enligt studien.

Kort efter att resultaten blev offentliga gav den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA grönt ljus för användning av remdesivir inom vården.

Undersökt fyra studier

Men efterföljande studier har däremot inte kunnat visa på samma goda effekt. En stor internationell studie vars preliminära resultat publicerades i mitten av oktober nådde slutsatsen att remdesivir inte har någon effekt på covidsjuka patienter.

Nu har en expertgrupp från WHO analyserat resultaten av totalt fyra randomiserade studier och nått slutsatsen att läkemedlet i stort saknar effekt.

Fortsatt användning i Sverige

Piotr Nowak arbetar som infektionsläkare vid Karolinska sjukhuset och är medlem i den nationella grupp som fördelar remdesivir i landet.

Han förklarar att man i Sverige använder remdesivir på utvalda patientgrupper. Det handlar om personer som befinner sig i ett tidigt stadium av sjukdomen och patienter med ett nedsatt immunförsvar.

– WHO har tagit ställning mot användning av remdesivir för covidpatienter i allmänhet. Men om man läser deras analys mer noggrant skriver de att det fortsatt pågår studier om remdisivir kan vara effektivt hos utvalda patientgrupper, tex vid tidigt covid eller immunsupprimerade patienter.

Alltså just de patientgrupper som i dag behandlas i Sverige. Han tror därför inte att WHO:s rekommendation kommer leda till att man slutar använda läkemedlet i Sverige – åtminstone inte på kort sikt.

– Vi tittar kontinuerligt på nya data och vi kommer naturligtvis diskutera de analyser som WHO gör här de kommande dagarna, säger Piotr Nowak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet