Elsa Widding lämnade SD tidigare i veckan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Widdings kritik mot Åkesson: ”Har varit helt knäpptyst”

Publicerad

Elsa Widding lämnar Sverigedemokraterna och kommer att sitta kvar i riksdagen som politisk vilde. Men hon kommer att fortsätta stötta SD, säger hon i en intervju med Sveriges Radio.

Elsa Widding lämnade SD tidigare i veckan efter att ha kritiserats för sin medverkan på en konferens med bland annat förintelseförnekare och vaccinmotståndare. SD:s partiledare Jimmie Åkesson har i efterhand sagt att det var dumt av henne att delta på konferensen.

Själv vidhåller hon att hon inte har gjort något fel.

– Det håller jag överhuvudtaget inte med om, säger hon i en intervju med Sveriges Radio P1 Morgon.

Elsa Widding säger också att hon har bett partiledningen om stöd när hon kallades förintelseförnekare.

– När man får så fruktansvärda anklagelser på sig då tycker jag att det är helt nödvändigt att min partiledare stöttar och går ut tydligt och tar avstånd. Det är väldigt viktigt. Jag har bett att få stöd av partiledningen och framförallt Jimmie Åkesson men det har varit helt knäpptyst.

Röstar med SD

Hon har inte heller fått svar från Jimmie Åkessom på frågan om han har fortsatt förtroende för henne.

Angående varför hon inte lämnar riksdagen svarar Elsa Widding:

– Anledningen till att jag inte gör det nu är att jag har ett enormt folkligt stöd och det finns en väldigt stor förväntan på att jag ska åstadkomma saker i riksdagen.

Hon kommer dock att fortsätta rösta som partiet.

– Jag kan inte se någon fråga i dag där jag inte skulle rösta på Sverigedemokraterna. Jag hoppas också att jag kommer att kunna hjälpa dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.