Allan Widman vill se slutgiltiga bedömning om den misstänka ubåten så snart som möjligt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Widman (L): ”Jag delar slutsatsen att en sådan ubåt torde vilja bli sedd”

Publicerad

Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman delar ubåtsutredaren Mathias Mossbergs uppfattning: Det kan vara frågan om en ubåt som ville bli sedd i närheten av Lidingö i somras.

Widman kräver att Försvarsmakten redovisar myndighetens slutgiltiga bedömning av den misstänka ubåten.

– Det är mitt i sommaren. Det är mitt på dagen. Det är väldigt nära Stockholms centrum. Det är ett ubåtstorn, som enligt uppgift, är synligt i 20 minuter.

– Jag delar den slutsatsen att en sådan ubåt torde närmast vilja bli sedd, säger Allan Widman (L) till SVT Nyheter efter DN:s uppgifter om att en misstänkt ubåt siktats i närheten av Lidingö den 28 juni 2018.

Efterlyser slutgiltig bedömning

Allan Widman efterlyser Försvarsmaktens slutgiltiga bedömning, enligt den femgradiga skalan, som myndigheten använder i samband med misstänkt främmande undervattensverksamhet.

– Jag tror att den uppmärksamhet som den här historien har fått kräver att man också adresserar det svenska folket vad gäller Försvarsmaktens bedömning, säger Widman och fortsätter:

– Jag har svårt att förstå varför man inte kommer med den här bedömningen. Det skapar bara spekulationer och försätter myndigheten och politiken i ett defensivt läge.

Ministern: ”Jag är informerad”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelar SVT Nyheter att han blivit informerad om händelsen.

”Jag är informerad i ärendet. Försvarsmakten har vidtagit åtgärder och har ansvaret för den här typen av händelser”, meddelar han i ett sms via sin pressekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.