Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU-soldater till Ukraina är ett logiskt steg, menar Emma Wiesner (C). Foto: SVT

Wiesner (C) öppnar för att skicka EU-soldater till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets toppnamn till EU-parlamentet, Emma Wiesner, säger i SVT:s Utfrågningen att EU borde göra ”allt vi kan” för att Ukraina ska vinna kriget mot Ryssland. Det skulle kunna innebära att skicka stridande soldater från EU till Ukraina.

Wiesner säger att Sverige kan göra mycket mer för att stödja Ukraina, och därför är det ett logiskt steg med EU-soldater efter de redan införda sanktionerna och vapenleveranserna.

– Jag utesluter inte det som ett logiskt nästa steg för att hjälpa Ukraina vinna kriget. Det handlar om vår frihet, demokrati och säkerhet, säger hon men understryker att diskussionen inom unionen inte berör detta än.

EU-val 2024: Utfrågningen

Knutson: Mycket långtgående förslag

Frankrikes president Macron har tidigare antytt att man skulle kunna skicka militär till Ukraina. Däremot finns det i dagsläget ingen EU-regering som tydligt driver frågan om att skicka soldater dit.

Wiesners öppning är därför att betrakta som ”mycket långtgående” enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

– Jag tolkar hennes besked i kväll mer som ett sätt att visa tv-tittarna hur viktigt stödet till Ukraina är för Centerpartiet, säger han.

Knutson säger också att det är Europeiska rådet i samarbete med Nato som skulle kunna fatta ett beslut om EU-soldater till Ukraina, och inte parlamentet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är ett mycket långtgående förslag som skulle leda till en upptrappning mellan väst och Ryssland, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024: Utfrågningen

Mer i ämnet