13 822 personer har insjuknat i covid-19 och 1 511 har dött enligt Folkhälsomyndighetens statistik

111 nya dödsfall inrapporterade

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen kunde Folkhälsomyndigheten bekräfta 13 822 sjukdomsfall och 1 511 avlidna i covid-19.

Men även om sjudoms- och dödsfallen fortsätter att öka tror flera experter att kurvan kommer att fortsätta nedåt härifrån.

– Vi ligger på en rätt stabil nivå de senaste dagarna, säger Anders Tegnell till TV4.

606 personer har insjuknat och ytterligare 111 döda har rapporterats in till följd av covid-19 det senaste dygnet enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. 1 054 personer har intensivvårdats eller befinner sig på intensivvården just nu.

Än så länge fortsätter antalet smittade och avlidna att öka. Men statsepidemiolog Anders Tegnell och flera andra experter ser ändå med viss optimism på utvecklingen.

Coronapandemin

– Det finns ett tydligt platåläge i de flesta delarna av landet. Inte bara i Stockholm. Trycket på IVA verkar lätta. Vi hoppas att det är en trend som håller i sig, säger Anders Tegnell till TV4-nyheterna.

”Övertygad att vi är på väg nedåt”

Före detta statsepidemiologen Johan Giesecke säger till SVT att han är övertygad om att den nedåtgående trenden kommer att fortsätta.

– Även om vi skulle se något enskilt språng upp eller ned så är jag säker på att kurvan är stadigt på väg nedåt.

”Hoppfullt”

När biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten gästade Helgstudion under lördagen var även han försiktigt positiv.

– Vi ser ändå att det har planat ut lite, vilket är hoppfullt.  Men det är en tuff tid med många som insjuknar just nu. Vården har väldigt mycket att göra. Så det är absolut ingen fara över. Det gäller att vi hjälps åt fortsättningsvis och att vi följer råden och riktlinjerna.

Som vanligt kan det förekomma en viss eftersläpning av inrapporteringen under helgen.

– Det är inte så bra att se på antalet dödsfall per dag eftersom den siffran speglar helger och annat i en blandning. Det är bättre att titta på ungefär hur många fall man har haft per dag den senaste veckan, säger Tegnell i TV4.

Uppdatering: Efter att artikeln publicerats har det framkommit att Johan Giesecke även har haft ett konsultuppdrag som senior expert för Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet