Foto: TT

Tegnell: ”En liten tendens till färre dödsfall”

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen kunde Folkhälsomyndigheten bekräfta 14 385 smittade och 1 540 döda till följd av covid-19.

Enligt Anders Tegnell håller smittspridningen på att stabiliseras – även inom den hårt drabbade äldrevården.

– Vi ligger på den flacka delen av kurvan, helt uppenbart, det är väldigt stabilt, säger Anders Tegnell.

29 nya dödsfall har rapporterats in sedan lördagen, och 563 nya fall av covid-19 har bekräftats. 1 079 personer intensivvårdas eller har intensivvårdats för coronaviruset.

– Det finns en liten tendens till minskade antal dödsfall samtidigt som det finns en liten tendens till minskade antal inlagda på intensivvårdsavdelning, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till SVT Nyheter.

Coronapandemin

Samtidigt vill Tegnell inte säga att vi befinner oss i ett läge där kurvan går nedåt, utan pekar på att det börjar stabilisera sig.

– Nej, om det går ner får vi se i nästa vecka. Hittills ligger det på samma nivå som i  veckan.

”Rör sig lite i Västra götaland”

Tegnell säger vidare att stabiliseringen framförallt märks i de regioner som har varit hårdast drabbade av coronaviruset.

– Den tydligaste skillnaden ser man i de delar av landet där det har varit mycket fall. I Stockholm, Dalarna och Östergötland ser man verkligen skillnad, där har det till och med börjat gå ned lite i vissa regioner.

Finns det någon region där det går åt fel håll med stora ökningar?

– Det rör sig lite i Västra götaland men inte på sådana nivåer att man kan säga att det går upp våldsamt mycket.

Stabilisering inom äldrevården

När det gäller äldrevården, som har stått för en stor del av antalet smittade och döda, så börjar man även där skymta en stabilisering.

– Den följer ungefär samma kurvor. Den minskar något men är fortfarande ungefär samma andel av alla fall. Dödstalen, som minskar något i andra sektorer verkar inte gå ned lika mycket inom äldrevården. Men de ligger alltid långt efter så det är ytterligare ett skäl att inte titta för mycket på dödstalen eftersom de inte speglar vad som händer i närtid, säger Tegnell.

Eftersläpning i rapporteringen

Som vanligt understryker Anders Tegnell att man inte bör fästa för stor vikt vid hur många dagliga dödsfall som rapporteras – utan menar att man ska titta på snittet för de senaste dagarna.

Men även om siffrorna inte är hundraprocentigt korrekta så tror inte Tegnell att det kan bli mycket bättre än så här.

– Nej. Jag tror inte att man kan få säkrare siffror än så här när det gäller dödsfall. Det här är väldigt snabb rapportering i jämförelse med många andra länder tror jag. Det är svårt att få in dödsfall på ett väldigt snabbt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet