Lars Adaktusson bemöter kritiken: ”Jag har röstat enligt partiets linje”

Uppdaterad
Publicerad

Synen på hur den tidigare EU-parlamentarikern röstat i abortfrågan har skapat ett bråk inom Kristdemokraterna.

Lars Adaktusson svarar nu Ebba Busch Thor och menar att det är tydligt hur han röstat i Europaparlamentet.

Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse, som SVT tidigare har rapporterat om.

Din reaktion på kritiken från Ebba Busch Thor, hon anklagar dig för att tala osanning?

Jag hade tyckt det varit bättre om vi hade kunnat föra det här samtalet mellan oss. Finns det oklarheter är det alltid bättre att reda ut det direkt med varandra, än att diskutera det via medierna.

”I Stockholm vet man hur jag röstat”

Förstår du kritiken i hur du har röstat i abortfrågan?

– Jag har rapporterat månatligen till partiledningen sedan hösten 2015, hur jag röstat. Årligen har jag gjort en sammanställning av alla omröstningar där jag röstat enligt subsidiaritetsprincipen, bland annat i abortfrågan. I Stockholm vet man hur jag röstat.

Tycker du det är en självklarhet att kvinnor har rätt till abort upp till den 18:e veckan?

– Ja. Kvinnan ska fatta det avgörande beslutet. Det är en politik som vi har haft länge och som jag har gett uttryck för i olika sammanhang. Denna debatt framställer det som jag röstar mot aborträtt när jag röstar mot att EU ska besluta i dessa frågor. Det är en väldigt stor skillnad.

Du har riktat kritik mot partiledningen och mot media. Vems är felet att det har blivit en sådan uppmärksamhet kring dina omröstningar?

– Jag tänker inte peka ut någon och har inte kritiserat partiledningen, utan konstaterar att det har blivit en situation där jag valt att inte kandidera till partistyrelsen. Jag har talat om så det förhåller sig som jag uppfattar det.

Vill sitta kvar som utrikespolitisk talesperson

Men du har kritiserat att du inte fått stöd?

Nej, jag har konstaterat att jag inte fick det och vad effekten av det har blivit för min del.

Upplever du att du har tillräckligt förtroende för att sitta kvar som utrikespolitisk talesperson?

– Jag har ända sedan jag partipolitisk börjat engagera mig i Kristdemokraterna upplevt ett starkt stöd. Jag vill väldigt gärna behålla uppdraget som utrikespolitisk talesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.