Karin Johansson. Foto: TT

Yara-rektorns fru godtar inte ursäkt

Publicerad

Efter att Yara hittades död klandrades rektorn Johan Johansson och på midsommarafton blev han deprimerad och skadades i en trafikolycka. Kommunen har bett om ursäkt, men rektorn och Lärarförbundet godtar inte den.

Det var på valborgsmässoafton som åttaåriga Yara hittades död hos släktingar i Karlskrona. De misstänks ha slagit ihjäl henne med en brödkavel. Efter hennes död blev Yaras rektor, Johan Johansson, avstängd från sin tjänst, eftersom kommunledningen ansåg att han hade missat att göra en skriftlig orosanmälan till socialtjänsten.

– Han blev ju förtvivlad för att han kände att han hade utsetts till syndabock och dömd på förhand innan utredningen hade gjorts. Han blev jätteförtvivlad, säger rektorns fru Karin Johansson i Gomorron Sverige.

Tidigare har hon sagt att han blev ”offentligt avrättad” i massmedierna.

Ber om ursäkt för ordval

På en presskonferens, den 12 maj, förklarade förvaltningschefen Maria Persson varför rektorn hade blivit avstängd och sa att han inte hade följt kommunens rutiner. Hon klargjorde att Johan Johansson hade haft telefonkontakt med socialförvaltningen men inte gjort någon formell orosanmälan.

Men Blekingenytts granskning visar att han följde de rutiner som gällde vid tillfället. Det var först efter händelsen som rektorernas handbok ändrades. Granskningen fick förvaltningschef Maria Persson att be om ursäkt.

– Mitt ordval när jag sa att Johan skulle stängas av blev fel och jag förstår att det framstod som att Johan straffades. Jag är uppriktigt ledsen för det och vill därför be både Johan och hans familj om ursäkt, säger hon i ett pressmeddelande.

Men Karin Johansson godtar inte ursäkten.

– Det är en ursäkt om fel ordval och det verkar som om man vidhåller att man agerat rätt. Då kan man fråga om ursäkten är värd något, säger hon.

Försökte begå självmord

Johan Johansson mådde mycket dåligt efter Yaras död och på midsommarafton skadades han svårt i en trafikolycka.

– Han mådde mycket dåligt på dagen och hyperventilerade. Plötsligt tar han bilnycklarna som jag har i handen och bara drar iväg. Jag försökte hindra honom, men det var för sent, säger Karin Johansson.

En och en halv kilometer hann han innan han kraschade. I dag har Johan Johansson svåra hjärnskador och kan inte prata.

Nu har Maria Perssons avgång krävts, rektorer har kallats till krismöte och Lärarförbundet har kommit med ett skadeståndskrav på 50.000 kronor. Något som kommunen bestridit.

– Vi behöver en riktig ursäkt och ett erkännande att kommunen gjort fel. Situationen vi har hamnat är fruktansvärd, ingen ska behöva leva med det som vi gör i dag. Mitt mål är att detta aldrig upprepas i några andra fall, säger Karin Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet