Anders Ygeman ger en första intervju efter beskedet. Foto: TT

Ygeman: ”Blev inte hållbart att fortsätta”

Uppdaterad
Publicerad

Efter frågetecknen om vad Anders Ygeman egentligen visste om Transportstyrelsens IT-läcka, och när, tvingas han nu avgå. Det var statsminister Stefan Löfvens besked under torsdagens presskonferens.
– Det fanns inte förtsättningar för mig att verka effektivt som statsråd, säger Anders Ygeman (S).

Tre ministrar avgår ur Stefan Löfvens regering. Men bara två av dem omfattas av den misstroendeförklaring som väcktes mot tre S-statsråd av Alliansen i tisdags.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S).

De båda ministrarna avgick på egen begäran, meddelade Stefan Löfven.

– Med de borgerliga partiernas och Sverigedemokraternas misstroendevotum så fanns det inte förtsättningar för mig att verka effektivt som statsråd, säger Ander Ygeman (S).

LÄS MER: Analys: Nu ligger bollen åter hos Alliansen

Var inte ”tydlig nog”

Inrikesministern har kritiserats för att inte ha varit tydlig nog om när han fick uppgifter om Transportstyrelsens hantering av känsliga IT-uppgifter.

Enligt egen utsago blev Anders Ygeman varse om bristerna på myndigheten när Säkerhetspolisen inledde sin förundersökning i januari i år.

Men han har inte preciserat exakt när.

– Inrikesministern är ansvarig för säkerhetspolisen och behöver redogöra för exakt hur länge han har känt till säkerhetsläckan, kommenterade Tomas Tobé, ordförande i justititeutskottet, den 20 juli.

LÄS MER: Ygeman: ”Jag vill tacka alla poliser och brandmän”

Blir gruppledare i riksdagen

Anders Ygeman förlorar sin post som statsråd, men sitter kvar i partitoppen. Han föreslås nu av statsministern som ny gruppledare för den socialdemokratiska riksdagsgruppen – en post som tidigare tillhörde Tomas Eneroth.

– Det är Sveriges största riksdagsgrupp och vi kommer kunna gå in i den valrörelse som kommer som en stark kraft. Och jag kommer också kunna fortsätta att ta den politiska debatten med de politiska motståndarna, säger Ygeman.

Han ser med vemod och stolthet tillbaka på de tre åren som inrikesminister.

– Det känns vemodigt naturligtvis, efter tre år som inrikesminister, men också ett litet mått av stolthet över det som jag har åstadkommit och gjort under den här perioden.

TV: Löfven till oppositionen: ”Nu är det allvar, det här är ingen lek”

Inväntar KU:s utredning

När du nu avgår självmant, erkänner du också att du har gjort något fel?

– Nej, om jag har begått något eventuellt fel det kommer ju den granskning som Konstitutionsutskottet har inlett att svara på, säger Ygeman.

Den tidigare inrikesministern menar att han handlat korrekt i sin roll.

– Jag säkerställde att de berörda myndigheterna vidtog rätt åtgärder. Jag säkerställde att informationen gick till de två departement som var berörda.

Ygeman: ”Jag kan inte läggas till last”

Borde du inte ha informerat statsministern? 

– Nej, den som var ansvarig att informera statsministern var näringsdepartementet. Därför kan jag inte läggas det till last.

Vad ska du göra nu?

– Nu tänker jag åka till fjällen och vandra. Så imorgon bitti så stänger jag av mobiltelefonen i en vecka och sen ska jag njuta av storslagen fjällnatur.

Under torsdagkvällen twittrade Anders Ygeman en bild när han städade ur sitt rum han haft som inrikesminister. Han skriver ”tänker på Aina Erlander med ett varmt leende på läpparna” och syftar på tidigare statsminister Tage Erlanders fru Aina Erlander som efter hans död ska ha lämnat tillbaka pennor till regeringskansliet. Hon ska enligt historien lämnat pennorna i en kasse märkt ”Tillhör statsverket”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet