”Det är fortfarande för få bostadsinbrott som klaras upp” säger Anders Ygeman (S) i SVT:s Gomorron Sverige. Foto: SVT

Ygeman om vardagsbrotten: ”För dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Att så många vardagsbrott, exempelvis bostadsinbrott, inte utreds av polisen är för dåligt, tycker inrikesminister Anders Ygeman. Han påpekar dock att brott som skadegörelse är mycket svåra för polisen att utreda.

Av de vanligaste brotten i Sverige klaras enbart vart sjunde upp. Det visar SVT Nyheters kartläggning. Över hälften av dem avskrivs också utan någon utredning.

– Det är fortfarande för dåligt, säger inrikesminister Anders Ygeman (S), till SVT:s Gomorron Sverige.

”För mörk bild”

Han menar dock att totalsiffran av outredda vardagsbrott ger en lite för mörk bild.

– De flesta som du kallar för vardagsbrott är klotter eller borttappade saker där det är oklart om det som skett är ett brott, det är extremt svårt för polisen att lösa, säger Ygeman.

”För få inbrott löses”

SVT har dock i sin granskning kunnat visa att många bostadsinbrott förblir olösta. SVT har även tagit upp flera fall där det finns bilder eller filmer som visar de misstänkta gärningsmännen – ändå har brotten förblivit olösta.

– Det är fortfarande för få bostadsinbrott som löses. Några av de brott som ni tar upp i er granskning gör mig mest upprörd – där det finns tydliga utredningsuppslag så ska de brotten utredas, säger Anders Ygeman, och säger vidare att han inte har någon förståelse för att utredningar där det finns vittnen eller filmer läggs ned.

Mord i Malmö prioriteras

Ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving sa i Aktuellt igår att polisen måste bli bättre på att utreda vardagsbrotten, men samtidigt så tror Löfving att brottsoffer har förståelse för att polisen måste lägga stora resurser på att utreda skjutningar och mord i storstäderna.

– Jag hörde också Mats Löfving säga att polisen måste bli bättre. Men om vi tar Malmö som exempel så har de haft väldigt många mord på väldigt kort tid. Det säger sig själv att polisen då måste fokusera på morden, men över tid måste polisen klara de här brotten också, säger Anders Ygeman, och påpekar att polisen har haft fallande utredningsresultat i sju år.

Ta bort arbetsuppgifter

Ett sätt att vända trenden är att genomföra den stora omorganisationen av polisen, menar Anders Ygeman. Men han tar också upp att polisen behöver mer resurser och färre arbetsuppgifter.

– Vi måste ta bort saker från polisen som polisen gör idag, men också tillföra mer resurser. Man behöver ta bort transporten av personer åt andra myndigheter och ta bort djurhållningen.

– Vi måste också ha fler poliser och en förbättrad arbetsmiljö och arbetsvillkor för polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.