Ylva Johansson: ”De som får nej måste återvända”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen presenterades EU:s förslag till ny flyktingpolitik. I Aktuellt motiverade EU-kommissionär Ylva Johansson förslaget.

– Man ska inte hamna i limbo, sa hon.

Det nya förslaget innebär i korthet att färre ska komma illegalt och fler på laglig väg, enligt EU-kommisionen. Migranter ska registreras mer noggrant och delas upp i två grupper, en snabb och en vanlig.

De som kommer från länder som oftast inte ger asyl ska få ett snabbt besked och då snabbt lämna EU vid ett nej. 70 procent av de som fått avslag är i dag kvar i EU.

– Att vi inte lyckas bättre med återvändandet är skälet till att vi lägger det här förslaget. Det hänger ihop med att försvara asylrätten. De som har rätt att stanna i EU ska bli välkomnade i våra samhällen. Men då måste vi också vara tydliga med att de som får nej måste återvända, sa EU-kommissionär Ylva Johansson, som var med på länk från Bryssel i Aktuellt och lett arbetet med det nya förslaget.

Hur ska man undvika att de som får avslag försvinner och blir kvar i EU?

– Jag tror att väldigt mycket handlar om det här med tiden. Att man ska få ett snabbt beslut och inte lämnas i limbo. Och jag tror det kommer påverka hur många som faktiskt betalar kriminella nätverk som smugglar människor och de som riskerar sina liv för att ta sig till EU, därför att man tror att man kan få stanna även om man inte har asylskäl. Alla kan inte stanna i EU, de som får nej måste återvända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.