Inrikesminister Mikael Damberg (S) anser att det finns riksdagspartier som undergräver säkerhetspolisens arbete. Foto: SVT/Fanny Renman

Damberg slår tillbaka mot kritiken: De undergräver Säpos arbete

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen avfärdar kritiken mot att sex muslimska ledare som dömts till utvisning släppts på fri fot.

”Skandal” och ”haveri” är Moderaternas beteckning på frisläppandena. På Expressens debattsida anklagar Kristdemokraterna regeringen för att låta radikala islamister härja fritt. Men inrikesminister Mikael Damberg avfärdar kritiken.

– Det är internationella konventioner om mänskliga rättigheter som gör att de inte kan hållas kvar i förvar, och det vet oppositionen.

”Undergräver förtroendet”

På onsdagen avslöjade Sveriges Radio att en av de muslimska ledarna inte skött sin anmälningsplikt hos polisen, något som tolkats som att personen är försvunnen. Enligt inrikesministerns information har dock Säkerhetspolisen fortsatt koll, men eftersom verksamheten är hemlig kan man inte kommentera de enskilda ärendena.

– Att då som riksdagsparti sprida information om att någon skulle vara är spårlöst försvunnen undergräver förtroendet för Säpos arbete. Och det är dumt, säger Mikael Damberg.

Utredning pågår

Just nu pågår en utredning som ser över om förvarstiden för personer som riskerar utvisning ska förlängas med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll. Kritik har riktats mot att utredningen kom sent, men enligt inrikesministern är den inriktad på andra situationer och skulle inte ha gjort någon skillnad i de nu aktuella fallen.

– Jag har full förståelse för att människor blir förvånade över att de här personerna inte kan utvisas ur landet utan i stället släpps på fri fot.

Vad händer nu?

– Regeringen jobbar aktivt för att undanröja verkställighetshindren för utvisning. Jag kan inte säga mer eftersom det skulle försvåra möjligheterna att faktiskt lyckas få de här personerna utvisade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.