Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Viklander blev kallad ”ufo-malin” när hon 14 år gammal gick med i UFO-Sverige. Idag är ufo-fenomenet större än någonsin. Hör Malin berätta om ufo-intressets resa i videon. Foto: SVT/Oscar Gyllander

Intresset för ufon större än någonsin: ”Ett riktigt paradigmskifte”

Uppdaterad
Publicerad

I en ny rapport framkommer det att amerikanska piloter mellan augusti 2022 och slutetav april 2023 mött okända föremål luftrummethela 274 gånger.Samtidigt pågår en renässans för ufo-fenomenet med ett ökat intresse från både media och forskarvärlden.

Rapporten kommer från den nystartade amerikanska myndigheten AARO, ”All-domain Anomaly Resolution Office”, och publicerades den 17 oktober. Enligt CNN får myndigheten nu dussintals rapporter om ”unidentified aerial phenomena”, eller UAP:er, varje månad.

Den första rapporten om ufo-iakttagelser utan sekretess släpptes i juni 2021, och visade  att man lyckats hitta förklaringar till endast ett av hundratals fall.

Därför pratar alla om ufon

2017 avslöjade The New York Times hur Pentagon under flera år haft hemliga ufo-avdelningar. Avslöjandet väckte ett stort intresse som har hållit i sig, men gav också upphov till flera konspirationsteorier.

– Ufon har alltid eldat på den konspirationsteoretiska fantasin men sen är det också en djupare berättelse om att statliga organisationer underhåller sanningen från människorna, säger Andreas Önnerfors, forskare och expert på konspirationsteorier vid Medieinstitutet FOJO.

Men sedan dess har fenomenet allt mer letat sig in i mainstream-media. Både Netflix och TV4 presenterar under hösten storsatsningar kring ufon. Utvecklingen har lyfts fram av flera experter.

– Sedan millennieskiftet har ufo-fenomenet gått igenom ett riktigt paradigmskifte, säger Greg Eghigian, professor i historia vid amerikanska Pennsylvania State University, som den senaste tiden allt mer börjat studera ufo-fenoment.

Hur ser ufo-situationen ut i Sverige?

Men samtidigt som amerikanska försvarsmakten nu offentliggör hundratals ufo-iakttagelser varje år, ser det annorlunda ut i Sverige.

– Jag kan gå i god för så långt bak som 2000. För det är det vi har kontrollerat nu, men där finns det ingenting. Jag har också varit stridspilot i 34 år och jag har aldrig sett något som kan klassificeras som ett ufo, säger Tommy Petersson, ställföreträdande flygvapenchef.

I USA beskriver många ett uppluckrat stigma kring ufo-iakttagelser, vilket nu ger en våg av rapporter. Men flygvapnets Tommy Petersson är säker på att något sådant inte finns i det svenska försvaret.

– Jag känner mig helt trygg med att om man sett något så skulle det rapporteras omedelbart och vi skulle ha känt till det.

Se SVT:s genomgång av ufo-renässansen i videon ovan.

UFO eller UAP?

I texter om ufo-fenomenet ser man ibland både begreppet UFO och UAP.

Begreppet UFO betyder oidentifierade flygandeföremål, och infördes av det amerikanska flygvapnet på 1950-talet.

BegreppetUAP, som betyder ”unidentified aerial phenomena” eller ibland ”unidentified anomalous phenomena” har de senaste åren börjat användas allt mer av framförallt den amerikanska försvarsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.