”Ville inte ha kvar några spår från min barndom”- Édouard Louis aktuell med ny bok

Uppdaterad
Publicerad

Édouard Louis räknas till en av vår tids mest intressanta och nyskapande författare. Den nya boken “Att förändras: en metod” är en skarp analys och instruktion om hur man omformar sig själv för att bli kvitt och göra upp med var man kommer ifrån.

Med böcker som tar avstamp i en uppväxt präglad av utanförskap i en arbetsklassförort har Édouard Louis på kort tid gjort sig ett stort namn på den internationella bokmarknaden.

Louis debuterade 2015 med boken “Göra sig kvitt Eddy Belleguele” som följdes av de lika uppmärksammade böckerna “Våldets historia”, “Vem dödade min far?” och senast “En kvinnas frigörelse”. Hans författarskap präglas av politiska analyser av det moderna franska klassamhället såväl som personliga erfarenheter av förtryck och trauman.

Ny bok om att omvandla sig själv

Nu är Louis aktuell med boken “Att förändras: en metod”, som handlar om hur han omvandlar allt med sig själv; sitt namn, sin stil och sitt tal för att komma ifrån den misär han vuxit upp i och istället iklä sig rollen som uppburen intellektuell.

– Det är en enkel handling egentligen, säger Louis. Jag var tvungen att ändra mig. Jag ville bort från allt jag visste. Jag äcklades av allt med mig själv och min omgivning.

Att skriva boken, som tagit författaren fem år att färdigställa, var lika nödvändigt som flykten från uppväxtmiljön.

-Jag ville inte ha kvar några spår från min barndom. Ta mitt namn till exempel. Det är inte bara ett namn, det finns en historia och varje gång någon kallade mig för det namn jag döptes till kom allt tillbaka till mig. Känslan av att bli spottad på och kallad bög på skolgården, säger Louis.

Att förändras är att överge något

När Edouard Louis började gymnasiet blev han kompis med en flicka som heter Elena. Hon kom från en akademikerfamilj och med hennes hjälp blev Louis en annan. Han blev självständig och kunde för första gången föra sin egen talan.

-Elena betydde allt för mig. Hon var min biljett till en annan värld.

-Jag förändrade mitt sätt att röra mig, mitt sätt att prata, min stil, mina ordval, mitt tonläge, allt förändras med precision och utstuderad noggrannhet.

Louis poängterar att det är vänner som förändrar alla människor i de formativa ungdomsåren, hur ogenomtänkt det än må ske.

-Men att förändras innebär också att övergå något och den här boken är ett sätt att säga förlåt till de människor jag lämnat.

Hela i intervjun med Edouard Louis går att se i Babel på SVT 2 söndagen den 27/11 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.