Foto: Scanpix

Löfven inte nöjd – trots övertag

Uppdaterad
Publicerad

Trots de rödgröna partiernas övertag i SCB:s mätning och drygt 34 procent av rösterna är Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven inte nöjd med siffrorna.

– Vi vill ha högre siffror, men vi ska komma ihåg att det är väldigt väldigt hårt arbete till den 14 september, säger Löfven i SVT:s Rakt på.

Är valet avgjort?

SCB:s partiundersökning

– Absolut inte. Det kommer att bli mycket mycket tufft. Det är det som gäller att vara klar över och att göra sitt bästa i vartenda givet ögonblick fram till valet, säger Löfven.

Socialdemokraterna har satt upp målet att få minst 35 procent av rösterna i riksdagsvalet.

Dit når man inte i SCB-mätningen. Enligt S partisekreterare Carin Jämtin måste S jobba vidare med att konkretisera sin politik för att förbättra skolan och för att skapa fler jobb.

– Det känns bra att vi ökar bland våra kärnväljare. Bland LO-grupperna går vi fram, men vi går också framåt bland TCO-väljare om man tittar på både män och kvinnor sammanvägt. Det visar att finns en positiv nyfikenhet som börjat ge avtryck i stöd för vårat parti, säger Jämtin.

”SD:s uppgång regeringens fel”

– Det jag är orolig för är att folk börjar tro att man kan få S-politik utan att rösta på oss. Man kan se att partisympatierna för oss är högre än väljarstödet i mätningen. Den stora blockskillnaden, som är tio procentenheter, kan invagga människor i känslan av att valet redan är vunnet från vår sida. Så är det inte.

Carin Jämtin anser att SD:s uppgång beror på regeringens politik.

– Det beror på att regeringen har misslyckats med jobben, man har också misslyckats med att förbättra skolan och det ökar oron i samhället och det leder i nästan alla länder, så också i Sverige tyvärr, till att stödet för högerpopulistiska partier ökar, säger Jämtin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SCB:s partiundersökning

Mer i ämnet