Foto: Scanpix

Reinfeldt: Inte alls omöjligt att hämta in

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) konstaterar att det är fortsatt uppförsbacke för Alliansen med drygt tio procentenheter upp till de rödgröna partierna. – Ja, det är en bit kvar men det är inte alls omöjligt.

Han hittar två ljuspunkter i SCB:s mätning – Kristdemokraterna och Centerpartiet.

– Det är glädjande att Centern och KD båda är över fyra procent, säger Fredrik Reinfeldt.

SCB:s partiundersökning

Han räknar med att det behövs nivåer kring 47-48 procent för att kunna bilda regering. Det borgerliga blocket ligger nu kring 40 procent.

– Det är en bit kvar men det är inte alls omöjligt. Valår brukar betyda att man ser rörelser i valmanskåren fram till valdagen och som ofta dessutom förstärker dem som bär regeringsmakten, på de opponerandes bekostnad.

Hämtade in försprång i förra valet

Skillnaden mellan blocken är i SCB:s mätning 10,1 procentenheter. Ett år före valet 2010, i novembermätningen 2009, var skillnaden 7,5 procentenheter.

Den skillnaden hämtade Alliansen in och vann med en övervikt på 5,7 procentenheter, en inhämtning på sammanlagt 13,2 procentenheter.

– Jag är övertygad om att det kommer att handla mycket om vilka som skapar bäst förutsättningar för nya jobb och som samtidigt håller ordning på ekonomin. Så det är långt kvar, säger Reinfeldt.

– Val vinns på att man är bäst på att beskriva verkliga samhällsproblem på ett sätt som människor känner igen sig i. Att man utvecklar svar på hur man ska lösa de samhällsproblemen och att man har ett regeringsalternativ som fungerar för att kunna göra en skillnad, säger Reinfeldt.

”SD bygger på missnöje”

– Vi har en samarbetsstrategi med fyra partier som de andra fyra saknar, vi har erfarenhet av att regera och vi vet att man inte kan lova allt till alla.

Att Sverigedemokraterna nu är Sveriges tredje största parti, kommenterar Reinfeldt så här:

– Det här är ju en opinionsmätning och SD bygger på missnöje. Det finns ett missnöje i Sverige och i många länder, framförallt mot dem som bär regeringsmakt, i tider av utdragen lågkonjunktur. Det behöver inte betyda att man hamnar i det valresultatet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SCB:s partiundersökning

Mer i ämnet