SD är tredje största partiet

Uppdaterad
Publicerad

Den stora vinnaren i SCB:s stora mätning är Sverigedemokraterna. Partiet går fram och får nu stöd av 9,3 procent.

Man går därmed förbi Miljöpartiet som Sveriges tredje största parti.

Sverigedemokraternas framgångar beror enligt Margit Silberstein, SVT:s inrikespolitiska kommentator framför allt på en stark partiledare och att partiet gör sig tydligt i debatten.

SCB:s partiundersökning

– Jimmie Åkesson är ju Sverigedemokraterna och han är en skicklig politiker.

– Det sägs också att när de stora partierna närmar sig varandra är det svårt att se skillnaden. Då blir partier som gör sig tydliga attraktiva för väljarna.

”Ett bredare parti i dag”

Hos Sverigedemokraterna gläder man sig över siffrorna, men tycker inte att det var någon överraskning.

– Vi har ökat stabilt under en längre tid och det gör ju att detta inte var någon större överraskning, men det är likväl mycket glädjande naturligtvis, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson till aftonbladet.se.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder tror också att partiets tydlighet har betalat sig.

– Jag tror att samhällsutvecklingen spelar en viss roll, där allt fler känner igen sig i den problembeskrivning vi målar upp. Sedan tror jag också att vi lyckats nå ut med att vi är ett bredare politiskt parti i dag. Vi har lyckats nå ut i fler frågor, säger Söder till TT.

Vilken betydelse har skandalerna haft?

– Det är klart att de kan ha spelat en roll, men det är svårt att säga. Vi kanske hade varit ännu större. Men jag tror att fler och fler ser händelserna för vad de är och beskyller inte hela partiet för vad enskilda individer hittar på. Framförallt om de ligger flera år tillbaka i tiden, säger Söder.

Vilken betydelse har nolltoleransen haft för väljarstödet?

– Det tror jag spelar stor roll, att vi har blivit tydliga med vad vi accepterar och inte accepterar, säger Söder.

– Även om man försöker hitta företrädare som uttalar sig dumt och plumpt här och var så vet alltfler vad partiet tycker och att partiet agerar. Jag tror det har stor betydelse för trovärdigheten, säger Söder.

Enligt statsvetaren Andreas Johansson Heinö är det inga enskilda händelser under det senaste halvåret som förklarar SD:s uppgång.

– Det är samma faktorer som drivit SD framåt de senaste åren, säger Johansson Heinö.

Han pekar på att det finns en efterfrågan bland väljarna på den invandringspolitik SD företräder, men också att SD har etablerat sig alltmer och ”i någon mening normaliserats”.

– Då minskar tröskeln för att ta steget att rösta på dem, säger Johansson Heinö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SCB:s partiundersökning

Mer i ämnet