Foto: Daniel Wallmark

Jan Björklund (L): Högerextremister, vänsterpopulister och islamister är på frammarsch i världen

Uppdaterad
Publicerad

Liberala värderingar är hotade. Det säger Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) i SVT:s ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028”.
– Jag ser nazister som marscherar på gatorna i Europa. De hotar, hatar och hetsar. Deras stöveltramp ger oss historiska rysningar.

En efter en gästar partiledarna programmet  SVT:s ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028” och håller ett tal om hur de vill att Sverige ska se ut om tio år. I programmet får de oemotsagt 15 minuter att tala, direkt till väljarna.

Liberala värderingar hotade

I sitt tal väljer Liberalernas Jan Björklund bland annat att prata om de liberala värderingarna.

– I dag är liberala värderingar hotade. Högerextremister, vänsterpopulister och islamister är på frammarsch, i världen, i Europa och i Sverige.

Vidare nämner Björklund Jimmie Åkesson, Vladimir Putin och Viktor Orbán.

– Vad har de för mål? De kommer alla att svara detsamma. Det är att utrota liberalismen. Att förstöra vår samhällsmodell. Att förpassa liberala värderingar till historien. Det är deras mål.

Stopp för nya religiösa friskolor

Avslutningsvis pratar Björklund om den svenska skolans utmaning och avskaffandet av nya religiösa friskolor.

– De barn som just har kommit till Sverige från Mellanöstern, som är i allra störst behov av integration, de ska inte sättas i särskilda skolor där själva syftet är segregation och att hålla dessa barn undan från vårt samhälles syn på jämställdhet och individuell frihet. Skolan ska undervisa i religion men inte förkunna religion. Därför ska vi införa ett stopp för nya religiösa friskolor.

Om svenska skolan misslyckas, kommer Sverige att misslyckas, menar Jan Björklund.

Tal till nationen är inspelat från Andrakammarsalen i Riksdagshuset.  Avsnittet med Jan Björklund sänds den 22 maj klockan 02.00 på SVT Play och kl 19.15 i SVT1.

Sändningsordning:
Ebba Busch Thor (KD) –21 maj
Jan Björklund (L) –22 maj
Jonas Sjöstedt (V) –23 maj
Annie Lööf (C) – 24 maj
Isabella Lövin (MP) –28 maj
Jimmie Åkesson (SD) – 29 maj
Ulf Kristersson (M) – 30 maj
Stefan Löfven (S) –31 maj

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet